2024. április 28. - Valéria

Fejlődő kiberkémkedés

Az elmúlt év során az ESET több alkalommal detektálta és elemezte azt az SBDH névre hallgató eszközkészletet, amely célzott kiberkémkedésekben kapott szerepet. Hatékony szűrők, különféle trükkös kommunikációs megoldások és egy érdekes rejtőzködési technika révén a károkozó fájlokat tudott kiszivárogtatni kelet-közép-európai (cseh, szlovák, lengyel, magyar és ukrán) kormányzati, illetve állami intézmények rendszereiből.
2016. július 12. kedd 15:06 - HírExtra
Az SBDH-val kapcsolatos felfedezéseket Tomáš Gardoň és Robert Lipovsky, az ESET biztonsági kutatói ismertették a Koppenhágában megrendezett Cybercrime Conference 2016 rendezvényen.

Az alvilági eszköz adathalász célú elektronikus levelekben terjed, amelyek mellékletében egy dupla kiterjesztéssel rendelkező, futtatható fájl található. A kiterjesztések közül a Windows az egyiket – alapértelmezett beállítások mellett – elrejti, ami megtévesztővé teszi a csatolmányokat. Ráadásul a csalók jól ismert alkalmazásokhoz tartozó vagy Word dokumentumok esetén használt ikonok segítségével igyekeznek növelni annak valószínűségét, hogy a felhasználó megnyissa a mellékelt állományt.

Amennyiben a kártékony program elindul, akkor kapcsolódik egy távoli kiszolgálóhoz, ahonnan két további összetevőt tölt le. Az egyik egy hátsó ajtó (backdoor) nyitására alkalmas komponens, a másik pedig adatlopást tesz lehetővé. A modulok kombinációjával a támadók nemcsak teljes körű, távoli hozzáférést szerezhetnek a kompromittált számítógépek felett, hanem fejlett módszerek segítségével adatokat is kiszivárogtathatnak.

A kormányzati, illetve állami intézményeket fenyegető kártevőről bővebben a csatolt sajtóközleményben olvashatnak.
Forrás: LWp kommunikáció
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását