2024. március 19. - József, Bánk

Rengeteg italoskarton kellett

A világ legnagyobb italos kartondobozokból álló mozaikképét készítette el az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, több mint 3.500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával.
2016. június 24. péntek 11:28 - HírExtra
 Az 58 négyzetméteres „hulladék műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness Rekordot állíthat fel, amellyel az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánja népszerűsíteni.

 A mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt rajpályázaton, több mint 220 gyermekrajz közül választotta ki az IKSZ, így a Guinness rekordkísérlet alapját a 9 éves Kiss Bence, berettyóújfalui kisfiú „A kedvenc fám” c. alkotása adta. A Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., a Sió-Eckes Kft., a Naszálytej Zrt., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Regency Suites Hotel Budapest szakmai támogatásával megépült mozaikot Budapesten, a Madách Imre téren rakta ki két nap alatt egy fiatal kreatív csapat, Zenovitz Zénó képzőművész irányításával.

Sok italos karton környezetvédelmi rekordot állíthat fel

Az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya hazánkban jelenleg az EU-s átlag felét sem éri el, ezért az IKSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetőek és újrahasznosíthatóak. Ezért az Egyesülés általános iskolások számára országos „zöld” rajzpályázatot hirdetett, majd a beérkezett több mint 220 gyermekrajz közül, a megvalósíthatóságot is figyelembe vevő, kétkörös szakmai zsűrizést követően választotta ki Kiss Bence, egy 9 éves berettyóújfalui kisfiú „A kedvenc fám” c. alkotását. A zsűri további 34 gyermekrajzot részesített különdíjban.

Kiss Bence „A kedvenc fám” rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át egy italos kartondobozokból kirakható „hulladék műalkotássá”, amelyet az általa irányított kreatív csapat két nap alatt rakott ki a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata által rendelkezésre bocsátott Madách Imre téren. A művészek a Guinness rekordkísérlet során több mint 3.500 italos kartondobozt használtak fel, amelyeket a szemléletformáló akciót követően az FKF Zrt. munkatársai szelektíven összegyűjtenek és újrahasznosításra elszállítanak.

„A Guinness rekordkísérletünk során a maga nemében új kategóriát nyithatunk a rekordok nagy könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű környezetvédelmi célú, „hulladék műalkotás” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A szelektívben a helyük

„Az akciónkkal szeretnénk ismét felhívni a figyelmet arra, hogy az italos kartondobozoknak mindig a szelektív gyűjtőedényekben a helyük. A világ legnagyobb italos karton mozaikjának megépítése is azon kiemelt célkitűzésünket szolgálja, hogy az italos kartondobozok hazai szelektív gyűjtésének aránya határozottabban növekedjen, így arra ösztönözzük a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy lapítsanak és szelektáljanak bátran: a környezetünk hálás lesz érte, és így egyre több fát tudunk megmenteni” – tette hozzá az igazgatóasszony.

Dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, korábbi városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az elmúlt négy év egyik legjelentősebb fővárosi fejlesztésének nevezte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését.

„Bízom benne, hogy a budapestiek is sikerként értékelik az újítást, amelynek köszönhetően már az otthonukban is külön gyűjthetik a papír, illetve a műanyag és fém hulladékot a kék és sárga fedelű gyűjtőedényekben” – fogalmazott Dr. György István kormánymegbízott.

Hutiray Gyula, a VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzatának alpolgármester arról tett említést, hogy a VII. kerület is kiemelten fontosnak gondolja a környezettudatos kezdeményezések támogatását.  „Erzsébetváros területe 2 millió m², amelyből 58 m² a mai napon vágyaink szerint Guinness történelmet ír és az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés közreműködésével bekerül a rekordok könyvébe.” – nyilatkozott Hutiray Gyula alpolgármester.

Az IKSZ környezetvédelmi Guinness rekordkísérletén több, a környezettudatosságot és szelektív hulladékgyűjtést kiemelten fontosnak gondoló és a rekordkísérletet támogató magyar híresség is megjelent. Az IKSZ így a támogatói között tudhatta a kétszeres világbajnok és olimpiai bajnok ökölvívó Kovács Kokó Istvánt, valamint a többszörös világrekorder és Guinness rekorder evező és kenus Rakonczay Gábort is.

Tapossuk laposra, majd gyűjtsük szelektíven

Az IKSZ az elmúlt 12 évben folytatott szemléletformáló munkájának köszönhetően jelentősen nőtt az italos kartonok szelektív gyűjtése hazánkban, de ez az arány jelenleg még az EU-s átlag felét sem éri el, így környezettudatosság szempontjából jelenleg még mindig elmaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest.

A zöld gondolkodást segítő események és akciók szervezésével az IKSZ arra kívánja mozgósítani a hazai lakosságot, hogy nemcsak az elhatározás, de a cselekvés is számít, mert már egy italos kartondoboz kilapításával és szelektív gyűjtésével is teszünk a környezetünk megóvása és védelme érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását