2024. március 19. - József, Bánk

Jó borokra számítanak

A szárazság miatt a tavalyinál valamivel alacsonyabb termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a francia bortermelők.
2015. augusztus 24. hétfő 14:57 - HírExtra
"Jó évjárat várható idén kiváló érettséggel, ízekkel, és ígéretes erjedéssel" - mondta hétfőn Jérôme Despey, a FranceAgriMer nevű állami borászati tanácsadó vállalat elnöke.

A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint idén 46,5 millió hektoliter bor termelése várható, ami a szárazság miatt egy százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, de az elmúlt öt év átlagánál (45,6 millió hektoliter) nagyobb lesz.

Az előrejelzést azért is várta a nemzetközi bortermelői világ, mert Franciaország tavaly ismét visszanyerte a legjelentősebb bortermelő ország státuszát. Az azt megelőző két évben a hűvös idő és az esőzések miatt volt alacsonyabb a termés. A minisztérium jelentése szerint a nyár eleji kánikula ellenére viszont a szőlő idén nagyon jó minőségű.

De kevesebb lesz


A keleti országrészben, Burgundiában és a Beaujolais vidékén, ahol hétfőn kezdődött meg a szüret, a szőlőszemek kicsik, főleg a vörös borok számára. Itt idén 11 százalékos termeléscsökkenés várható a tavalyi évhez képest, csak Beaujolais-ból várhatóan 25 százalékkal lesz kevesebb.


A pezsgőjéről híres Champagne-ban is 11 százalékkal kevesebb termés, mintegy 2,6 millió hektoliter várható. Ezenkívül még Charentes-ban 6, Elzászban pedig várhatóan 2 százalékkal kevesebb bort termelnek idén, mint tavaly.

A leghíresebb és legnagyobb francia borvidéken, Bordeaux környékén a szüret egy héttel korábban kezdődik, mint tavaly, és az ország más részeihez hasonlóan egy százalékos visszaesés várható: idén 5,6 millió hektoliter bordeaux-i készülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását