2024. március 19. - József, Bánk
Fű alatt ugyan, de lassan kiderül, az Orbán-kormány hogyan próbálja meggátolni a külföldön tanuló magyar gyerekek visszaköltözését. Mint Londonban élő – és gyereket nevelő – magyar, nemrég szembesültem a köznevelési törvény számunkra igen hátrányos változásával.
2015. augusztus 23. vasárnap 13:41 - Pénzes Dávid
A köznevelési törvény szerint a külföldön iskolába járó gyermekek magyarországi tanulói jogviszonya szünetel. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a magántanulói jogviszony, ami eddig lehetőséget biztosított arra, hogy a gyermek a magyar iskolában félévente levizsgázhasson.

Ez azért volt fontos – és tartottuk mi is fontosnak saját gyermekeink esetében – mert az angol (vagy német, osztrák stb.) tananyaggal párhuzamosan a magyar tananyaggal is haladhattak év közben a gyerekek, amiből rendszeresen vizsgát is tehettek. Ez nemcsak elvi szempontból volt fontos – érezzék, akárhol is élnek, ők Magyarországhoz is tartoznak – hanem gyakorlati szempontból is.

Így rá voltunk kényszerítve, hogy komolyan vegyük a magyar tananyagot, az azzal való RENDSZERES foglalkozást. A gyerek tudta, kik a magyar osztálytársai, ki az osztályfőnök, így nem történt meg a teljes elszakadás, a gyökerek végleges elvágása. Megmaradt a kapocs. Na, ezt vágja most el a magát jobboldalinak, meg nemzetinek, meg családbarátnak hazudó Fidesz-kormány.

Épp most szigorítanak


A törvény ugyan 2011. óta érvényben van, ám az iskolák nem igazán tartották, be, hiszen magántanulói státuszban a külföldön élő gyerekek továbbra is tanulhattak az iskola kötelékében. Ám a fenntartó KLIKK jövő évtől szigorúan be kívánja tartatni ezt, így a 2015/16-os tanévtől teljesen megszűnik a magántanulói státusz, ami újabb terhet rak a külföldre kényszerült gyerekes családok nyakába.

Az esetleges hazatérésnél ugyanis be kell mutatni a külföldi bizonyítvány hiteles fordítását, majd osztályozó vizsgát kell tennie a teljes kimaradt (akár több évnyi) tananyagból. Ezzel súlyos anyagi és bürokratikus terhet ró a hazavágyó családokra (el lehet képzelni mennyi idő, sorban állás és futkosás mindezt beszerezni).

Orbánék ezzel tudatosan billentik a hazaköltözésről szóló amúgy is nehéz döntést a maradás javára. Nemcsak lemondanak a külföldön élőkről, de kirekesztik őket a Fidesz által uralt hazából. Ami valahol érthető, hiszen mindig is ellenségnek tekintették azokat, akik képtelenek voltak elfogadni az Orbán-Kövér értékvilágot.

Számunkra, külföldön élők számára ez egy újabb megalázó arcul csapás, egy undorító, pofánkba köpött röhögés a haza vezetőitől.

Köszönjük, viszont kívánjuk!




Jogi háttér
A 2011. évi CXC. törvény 91.§ (1-3) bekezdése értelmében a külföldön tartózkodó és ott iskolába járó gyermekek tanulói jogviszonya Magyarországon szünetel. Bár a törvény már 2012. óta hatályos, eddig több iskola lehetőséget biztosított a magántanulói státuszra, és így a félévenkénti vizsgára. Az idei évben azonban szigorították a törvény betartását, így továbbra már nincs lehetőség a magántanulói jogviszonyra, csak a jogviszony szüneteltetésére.

A külföldön folytatott tanulmányokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos eljárás menete a következő:Abban az esetben, ha a szülő külföldi köznevelési intézményben kívánja taníttatni gyermekét, de a tanuló még nem iratkozott be magyar iskolába, a tanulmányok külföldön történő megkezdését – a tanköteles gyermek nyilvántartása céljából – be kell jelenteni a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnál.

A szülő feladata a külföldi iskola diplomáciai felülhitelesítéssel (a kiállítás helye szerinti államban működő magyar külképviseleti hatóságnál kell kérni) és hiteles magyar fordítással ellátott iskolalátogatási igazolásának eljuttatása a magyarországi iskola igazgatójának, vagy/illetve az illetékes járási hivatalnak.Az aránytalanul nehezen beszerezhető irat helyett a szülő a bizonyítani kívánt tényről nyilatkozatot is tehet (iskolalátogatási igazolás és szülői nyilatkozat), azonban amennyiben más tudomása ellenére az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít, az ügy eldöntése szempontjából jelentős tényt elhallgat, vagy valótlan adatot szolgáltat, eljárási bírsággal sújtható. Abban az esetben, ha a tanuló már beiratkozott hazai köznevelési intézménybe.

Az Nkt. 91. § (2) bekezdése szerint az illetékes járási hivatal vezetője mellett, az érintett köznevelési intézmény igazgatójának is be kell jelentenie, hogy a tanuló külföldön kívánja teljesíteni tankötelezettségét.A magyarországi iskola igazgatója a tanulói jogviszony szüneteltetéséről egyszerűsített határozat formájában dönt, amennyiben a külföldi iskola hiteles igazolása alapján megállapítja, hogy a tanuló tankötelezettségét a külföldi iskolában teljesíti. Ez esetben a vizsgakötelezettségét is a külföldi intézményben teljesíti a tanuló. A külföldön megkezdett tanulmányok Magyarországon történő folytatása esetén a külföldi tanulmányok beszámításáról és a különbözeti vizsgatételi kötelezettségről az Nkt. 92. § (9) bekezdése értelmében a hazai iskola igazgatója dönt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását