2024. március 19. - József, Bánk

Minden rendben volt

Pozitív mérleget vont az Afganisztánból kivonuló, NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka vasárnap a külföldi harcoló alakulatok ottani tevékenységéről. A nemzetközi erők 13 év után az év végén hagyják el az ázsiai országot, miközben a tálib lázadók felkelése továbbra sem veszít erejéből.
2014. december 28. vasárnap 14:20 - HírExtra
"Együtt (...) kiemeltük az afgánokat a homályból és reményvesztettségből, s reményt adtunk nekik a jövőre nézve" - mondta John Campbell amerikai tábornok Kabulban, az afganisztáni misszió befejezése alkalmából rendezett ünnepségen. Szavai a biztonsági erők Twitter-oldalán voltak olvashatók.

"Önök erősebbé tették Afganisztánt és biztonságosabbá országainkat" - szólt a tábornok az összegyűlt NATO-katonákhoz az ISAF kabuli főhadiszállásán. "Remélem, büszkék arra a pozitív hatásra, amelyet gyakorolhattak és továbbra is gyakorolhatnak az afgánokra és jövőjükre - folytatta. - A bejárandó út továbbra is nehéz lesz, de győzni fogunk. Az Eltökélt Támogatás misszióval tovább támogatjuk őket."

A jövőre kezdődő, Eltökélt Támogatás fedőnevű misszióban húsz ország mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket. Barack Obama amerikai elnök ugyanakkor nemrég engedélyezte országa erőinek, hogy hadműveleteket indítsanak a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei ellen, kiszélesítve azoknak az amerikai erőknek a küldetését, amelyek Afganisztánban maradnak az év vége után is.

Az Egyesült Államok és a NATO december 8-án vetett ünnepélyesen véget az afganisztáni harci küldetésnek, amely a 2001. szeptember 11-i, egyesült államokbeli terrortámadások után, a tálib szélsőségesek vezette kormány elmozdításának céljával indult. A misszió csúcspontján mintegy 140 ezer külföldi katona állomásozott az országban, s 2001 óta az ISAF vesztesége 3485 fő volt.

"Most év végén befejezzük harci küldetésünket Afganisztánban, s új fejezetett nyitunk kapcsolatainkban ezzel az országgal -olvasható Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap kiadott közleményében - Erőink figyelemreméltó erőfeszítéseinek köszönhetően elértük a kitűzött célt. Országainkat biztonságosabbakká tettük, megfosztva egy menedéküktől a nemzetközi terroristákat. Afganisztánt erősebbé tettük, létrehozva azelőtt nem létező biztonsági erőket."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását