2024. március 19. - József, Bánk
John McCain amerikai republikánus szenátor szerdán "szinte nevetségesnek" nevezte azt a választ, amelyet a nyugati hatalmak adtak Oroszország ukrajnai akcióira.
2014. április 16. szerda 20:14 - HírExtra
A politikus véleménye szerint kemény álláspontot kellene képviselni ahhoz, hogy a Kreml feladni kényszerüljön ambícióit.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által Moszkva ellen bevezetett szankciók "az elképzelhető leggyengébb választ" jelentik - jelentette ki a balti körúton tartózkodó szenátor Vilniusban.

"Ha az európaiak és az amerikaiak nem léptetnek életbe keményebb intézkedéseket, akkor úgy gondolom, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még merészebbé fog válni" - hangsúlyozta McCain a Dalia Grybauskaite litván elnökkel folytatott megbeszélése után.

Fegyverek kellenek

A szenátor, aki az Oroszország elleni büntetőintézkedések egyik fő kezdeményezője volt, ismételten arra szólította fel a nyugati hatalmakat, hogy lássák el fegyverekkel az ukrán hadsereget.

"Szégyen, hogy nem segítettünk Ukrajna kormányának és népének" az orosz lerohanás után - tette hozzá.

McCain elmondta azt is, hogy szerinte több közös hadgyakorlatra lenne szükség Litvánia és az Egyesült Államok között. A szenátor szélesebb katonai együttműködésről beszélt, azonban leszögezte, hogy nem állandó katonai támaszpontok létrehozását akarja elérni.

"Fontos, hogy a litván védelmi kiadások mértéke minél előbb elérje a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát" - mondta. A vilniusi törvényhozók március végén abban állapodtak meg, hogy 2020-ra a GDP 2 százalékát fogják költeni védelmi kiadásokra.

A négy szenátorból álló kongresszusi küldöttség a litván parlament és a kormány tagjaival, valamint a fegyveres erők képviselőivel is találkozni fog. A kétnapos litvániai látogatás része egy körútnak, amely magában foglalja Észtországot, Lettországot és Moldovát is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását