2024. március 19. - József, Bánk

Ezek a helyzet a pártoknál

A Századvég legfrissebb felmérése szerint március végén a kormányzó pártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Tovább csökkent azonban a baloldali közös lista támogatottsága, míg a Jobbik erősödött - derül ki a felmérésből, amelyet hétfőn juttattak ez az MTI-hez.
2014. március 31. hétfő 15:52 - HírExtra
A pártpreferenciájukban bizonytalanok arányában további csökkenés látható, jelenleg már csak a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba - tudatták a március 27. és 30. között, ezer ember megkérdezésével készült, 3,2 százalékpontos hibahatárral mért felmérésük eredményét.

A Fidesz-KDNP támogatottsága január óta stabil, a teljes népesség körében 33 százalékos, vagyis - mint írták - az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. Felmérésük szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 51 százalékos.

A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. A Századvég csökkenést tapasztalt a biztos szavazók között is: közülük 25 százalék voksolna a közös listára.

Folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. A Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget: Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.

Az LMP jelenleg is a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredményei alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás esetükben kiemelt módon a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.

A fentieken kívül más pártra a teljes népesség 2, a biztos szavazó választók 1 százaléka szavazna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását