2024. május 17. - Paszkál

EBESZ: feszült a helyzet Kelet-Ukrajnában

Ukrajna keleti országrészében folytatja a katonai tevékenységek megfigyelését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak megfigyelőcsoportja - tájékoztatta Ács Gábor, a csoport vezetője pénteken az MTI-t.
2014. március 14. péntek 11:09 - HírExtra
Az alezredes elmondta: feladatuk továbbra is az, hogy megfigyeljék, felmérjék a katonai tevékenységet Ukrajna keleti területein. Ennek érdekében csütörtökön találkoztak a - csoport vezetője által közelebbről meg nem nevezett - helyi vezetés, köztük a civil, katonai és félkatonai szervek képviselőivel.

Azt a tájékoztatást kapták tőlük, hogy Kelet-Ukrajnában feszült a helyzet, de béke és nyugalom van. Néhány katonai alakulatnál tettek intézkedéseket, hogy ha bármi történne, megfelelően tudjanak rá reagálni, de egyébként minden a normális életritmus szerint zajlik.

A helyi vezetés képviselői elmondták, hogy békés tüntetések voltak korábban is, s hasonlóakra számítanak a következőkben is. Ács Gábor megjegyezte: a rádióból értesültek arról, hogy később Donyeckben összecsapások voltak, amelyeknek halálos áldozata is volt.

A nemzetközi megfigyelők csoportja délután az ukrán-orosz határon egy határátkelőt nézett meg. Ács Gábor azt mondta: az objektum parancsnoka arról tájékoztatta a csoportot, hogy növelték az ott szolgálatot teljesítő határőrök létszámát, de a határ forgalma nagyjából olyan, mint volt. A feszültség annyiban érzékelhető, hogy a gépjárműforgalom valamelyest csökkent - ismertette a határőrparancsnok tájékoztatását Ács Gábor.

Az alezredes hozzátette: a Krím félszigetnél és Kelet-Ukrajnában is vegyes fogadtatásban volt részük. Voltak lakosok, akik azt kérdezték, hogy miért vannak ott, de nem érte őket semmilyen atrocitás, nem tüntettek ellenük.

Ács Gábor azt is elmondta: a csoport tagjaival megegyeztek, hogy munkájuk lezárásaként készítenek majd egy - a csoport tagjainak konszenzusán alapuló - jelentést. Ebben a tényeket rögzítik majd, azt írják le, hogy a tevékenységük során miket láttak, miket tapasztaltak Ukrajnában - fejtette ki az alezredes.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, a Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. Ez az első eset, hogy az EBESZ-tagországok ilyen missziót hajtanak végre az egyezmény idézett részére hivatkozva.

Ács Gábor korábban az MTI-nek elmondta: Ukrajna meghívta az EBESZ tagállamait, hogy eloszlassák a "szokatlan katonai tevékenység okozta aggodalmakat". Feladatuk az lett volna, hogy a Krím félszigeten lévő katonai tevékenységet vizsgálják, tanulmányozzák. Négyszer próbáltak bejutni a Krím félszigetre, de minden alkalommal fegyveresek által őrzött útzárak akadályozták meg továbbhaladásukat.

Így hétfőn Ukrajna módosította meghívását, s arra kérte a résztvevő államokat, hogy március 16-ig szóló mandátumukkal Dél-, illetve Kelet-Ukrajna területén hajtsák végre feladatukat. A módosult misszióban 25 állam 46 képviselője vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását