2024. április 27. - Zita

Mozart -18 éven felülieknek

18 éven felülieknek szóló bemutatót tart az Opera a Zeneakadémia közreműködésével február 8-án. Mozart A színigazgató című műve és Hat noktürnje egy estén kerül színre Szarka János rendezésében a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében.
2014. február 5. szerda 15:21 - HírExtra
 A produkció zenei vezetője és karmestere Oberfrank Péter. A sorozatban – hat erotikától túlfűtött éjszakán – Sáfár Orsolya, Puja Andrea, Mukk József és Busa Tamás lép színpadra. A Magyar Állami Operaház történetében először visznek színre szigorúan korhatáros előadást. A MozartLateNight kezdési időpontja minden alkalommal este tíz óra.

„A Zeneakadémia és az Opera „közös” történetében is fontos állomás volt a 2012-es operavizsga. Hosszú idő után ismét az Andrássy úti palotában diplomázhattak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának hallgatói, az Operaház zenekarának közreműködésével.

A vizsgaprodukciót megnyitó beszédében Marton Éva, a Zeneakadémia akkori tanszékvezetője, az Opera művészeti főtanácsadója külön is kiemelte az Operaház és a Zeneakadémia együttműködésének nélkülözhetetlenségét, amelynek már az előző évben, 2011 októberében bonyolított Liszt-születésnap is megágyazott, amelyet szintén az Operaházban rendezett az akkor még felújítás alatt lévő egyetem. A bizonyos pontokon óhatatlanul és rendre közös út soron következő állomása a MozartLateNight bemutató, amely igazi kuriózumként este tízkor kezdődik a Zeneakadémia kistermében” – mondja Ókovács Szilveszter főigazgató a premier előtt, amely vitathatatlanul teljesen új színt hoz az Opera kínálatába.

A dán bölcselő, Kierkegaard nevezte az érzéki zsenialitás zeneszerzőjének Mozartot, s bár a kifejezést a Don Giovanni kapcsán használta, az érzéki zsenialitás a teljes életműre érvényes. Az Opera produkciójában frivol színpadi egységgé áll össze néhány kevéssé ismert Mozart-kompozíció: az énekesnők versengését karikírozó ifjúkori daljáték, A színigazgató, valamint az éjszaka jótékony leple alatt egymásra találó szerelmesek legsajátabb műfajának képviselője, a Hat noktürn. A későesti előadás 18 éven felülieknek szól, tekintettel arra, hogy az alkotók, Szarka János rendező és Menczel Róbert díszlet- és jelmeztervező a Mozart-zenében rejlő érzékiség maximális kibontására törekszenek. És ami az érzékiséget illeti: van mit kibontani Mozart zenéjéből, ezúttal Oberfrank Péter irányításával.

A stand-up comedy világában és íróként is ismert Litkai Gergely által abszurd komédiává rajzolt történet akár egy mai szappanoperában is megállná a helyét: fiatal énekesek vetélkednek magánéleti félreértések és komikus szituációk közepette, miközben az örök kérdés is terítékre kerül: vajon a darab megrendelője – azaz a szponzor – mennyire szólhat bele a művészet magasztos kérdéseibe? A megrendelő végül dönt: Mozart Hat noktürnjének erotikus előadását kéri a társulattól – ez eredetileg egy dalciklus, amely szerelem hat stációját mutatja be –, a társulat pedig teljesíti a kívánságot az este második felében. Hat éjszaka története, hat háromszólamú dalban, miközben az énekesekhez két táncospár is csatlakozik.

„Az Opera először mutat be kamaraprodukciót a frissen felújított Zeneakadémia Solti György termében. A régi szépségében helyreállított, 300 fős, karzatos kisterem valaha az opera szak otthona volt: most felújított színpadával, zenekari árkában újra azzá lesz, és kamaraoperai előadásokat is befogad. Az Opera mint a Zeneakadémia stratégiai partnere, minden évben élni kíván a lehetőséggel, és különleges kamaraművek különleges interpretációjának sorozatával készül nézői elé” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

Mozart: A színigazgató

Szivessyné Sándor Brigitta: Sáfár Orsolya
Szendy Silver: Puja Andrea
Madár Károly: Mukk József
Bari Antal: Busa Tamás

Mozart: Hat noktürn

Szoprán: Sáfár Orsolya, Puja Andrea
Tenor: Mukk József
Basszus: Busa Tamás

Karmester: Oberfrank Péter

Magyar szöveg: Litkai Gergely

Díszlet- és jelmeztervező: Menczel Róbert
Rendező: Szarka János


2014. február 8., 11., 13., 16., 19., 22., Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását