2024. május 23. - Dezső

Mi lesz az élettársi kapcsolatokkal?

A kormány az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló előterjesztéshez benyújtott technikai jellegű módosító javaslatokat támogatja, a KDNP élettársi kapcsolatokra vonatkozó indítványairól viszont nem foglalt állást, ezek eldöntését a frakciókra bízza - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-t azzal kapcsolatban, hogy felkerült az Országgyűlés honlapjára a kormány által támogatott módosító javaslatok listája.
2012. december 7. péntek 19:39 - HírExtra
Az MTI azért kereste meg az új Ptk.-ról szóló törvényjavaslatot előterjesztő minisztériumot, mert a támogatott sorban nem szerepelnek a KDNP javaslatai, amelyek szerint az élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás teljes mértékben kikerülne a családjogi könyvből, és a Ptk. kötelmi jogi könyvébe kerülne át, a bejegyezett élettársi kapcsolat pedig az egész kódexből eltűnne.

A KDNP korábban kifejtett álláspontja szerint a családok védelméről szóló törvény családfogalmára vonatkozó rendelkezései fogalmilag kizártak a bejegyzett élettársak esetén. Emellett a KDNP szerint, aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások. Ezeket a javaslatokat korábban támogatta az alkotmányügyi bizottság, de az ülésen Répássy Róbert igazságügyi államtitkár nem tudott beszámolni a tárca álláspontjáról.

A KIM Sajtóosztályának tájékoztatása szerint a kormány a most közzétett listában a jogtechnikai korrekciókat tartalmazó módosításokat támogatta, ugyanakkor a kabinet nem fogalt állást a KDNP módosítóiról, hanem a parlamenti frakciókra bízza ennek a kérdésnek az eldöntését. A KIM emlékeztetett arra, hogy a tekintélyes jogászokból álló Polgári Jogi Kodifikációs Főbizottság által kidolgozott, és a februárban kéthónapos társadalmi egyeztetésre is bocsátott Ptk. tervezetét a kormány tavasszal gyakorlatilag változtatás nélkül fogadta el és terjesztette a parlament elé. Az Országgyűlés jövő héten szavaz a Ptk.-hoz érkezett módosító javaslatokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását