2024. április 16. - Csongor

Kevesebb a többletünk

Megmaradhat a folyó fizetési mérleg többlete az idén az Erste és a Takarékbank elemzője szerint, de úgy vélik, hogy a többlet a vártnál kisebb lehet.
2012. szeptember 28. péntek 13:42 - HírExtra
A folyó fizetési mérleg a kiigazítatlan adatok szerint 519 millió eurós, míg a szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint 367 millió eurós többlettel zárt a második negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. A jegybank módosított adatai szerint az első negyedévben a szezonális hatásoktól tisztított folyó fizetési mérleg 1 millió eurós többlettel zárt, míg az első közléskor még 117 millió eurós többlettel számolt az MNB.

Az első negyedéves kiigazítatlan folyó fizetési mérleg hiány 7 millió euró lett a felülvizsgálat alapján, ez az első közlésben még 186 milliós többlet volt. A jegybank változtatott az előző év egészére vonatkozó folyó fizetési mérleg adatán is: a friss becslés szerint 910 millió euró többlettel zárt 2011-ben a folyó fizetési mérleg a korábban jelzett 1,416 milliárd euróhoz képest.

Magyarország külfölddel szembeni nettó fizetési képessége - azaz a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - 975 millió euró volt a második negyedévben. A szezonális hatások kiszűrésével ez a mutató 857 millió euró, azaz a bruttó hazai termék 3,6 százaléka volt, ami 1,1 százalékponttal magasabb az előző negyedévi GDP-arányos adatnál.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a második negyedéves mérlegtöbblet megfelel a várakozásoknak. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB túlnyomórészt az áruk egyenlegének rontása miatt módosította az első negyedéves, valamint a tavalyi egész éves fizetési mérleg adatot. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) javította a tavalyi külkereskedelmi mérleg statisztikákat, így az eltérés tovább nőtt - fűzte hozzá a szakértő.

A külső kereslet gyengülése ellenére - amit a Mercedes üzem kivitele ellensúlyozhat - az export növekedése továbbra is meghaladja az importét, a javuló a cserearány mellett a következő negyedévekben tovább emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete. Így az előző évinél valamivel magasabb, 1,7 milliárd euró többlet várható a folyó fizetési mérlegben, ami jövőre elérheti a 2 milliárd eurót - vélekedett Suppan Gergely, majd hozzáfűzte: a tőkemérleg többletével a finanszírozási képesség elérheti a GDP 4 százalékát.

Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője hangsúlyozta, hogy a módosított adatok alapján az elsőről a második negyedévre történő mérlegváltozás kedvezőbb a korábban vártnál, míg a szolgáltatási, a külkereskedelmi, és a tőkemérleg a várakozásaiknak megfelelően alakult.

A szakértő hangsúlyozta: az adatokból látszik, hogy Magyarországnak megvan az érdemi finanszírozási képessége, de mivel a fogyasztás és a beruházás gyengélkedik, így gyenge az import, az export pedig csökken, csak egy kisebb többlet maradhat fenn a mérlegben. Eredeti várakozásukban 2,6 milliárd eurós többlet szerepelt, ebben immár jelentős lefelé mutató kockázatok vannak - fűzte hozzá az elemző.

Árokszállási Zoltán kifejtette, hogy az MNB Monetáris Tanácsának a vártnál gyorsabb kamatvágása negatív hatással lehet forint árfolyamára, főleg akkor, ha a nemzetközi környezet sem marad támogató. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez 290 forintos, vagy rosszabb esetben kissé a fölötti euró-árfolyamot jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását