2024. május 21. - Konstantin
Az Orbán-kormány többéves készülődés után, a ciklus feléhez érve uniós szén-dioxid kvótát értékesített - írja közleményében Szabó Imre MSZP-s képviselő. Az NFM múlt heti közleménye szerint 2,5 millió EUA egységet adott el 6,73 eurós átlagáron, a bevétel így körülbelül 4,8 milliárd forint. Ez a volt miniszter szerint 5,8 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyit a szóban forgó vagyon valójában ért egy évvel ezelőtt.
2012. július 18. szerda 10:04 - HírExtra
A szocialista kormány 2008 őszén kezdte meg a kvótavagyon értékesítését. A Fidesz akkor a kvótavagyon elherdálását, illetve áron alul történő értékesítését vizionálta, és 2010 áprilisában megakadályozta, hogy kvótát értékesítsen a zöldtárca - így a közlemény.

A Bajnai-kormány az értékesíthető AAU egységek 90 százalékát, az értékesíthető EUA egységek 100 százalékát átadta a Fidesz-kormánynak. Az átadás idején az AAU egységek világpiaci ára 8 euró körül volt, az EUA egységeké pedig 15 euró - állítja Szabó.

A politikus szerint a minisztériumnak a piaci ár mélypontján sikerült az eladást lebonyolítania, így a kormányváltáskori értékhez képest ezen az üzleten ”mindössze” 20 millió euró az értékvesztés. Amióta pedig a Fidesz-kormány a vagyon ”kezelője”, az AAU egységek értékvesztése 750-900 millió euróra, mintegy 217,5-261 milliárd forintra tehető - véli Szabó Imre.

A Fidesz-kormány rossz gazdája a magyar állam értékesíthető kvótavagyonának - folytatja a szocialista képviselő, majd hozzáteszi - annak ellenére, hogy 2011 decemberétől 2012 február végéig a klímakereskedelem területén dolgozó állami hivatalnokokat az előadótól a miniszterig lecserélték, szakmai javulás nem következett be, csak egy súlyos vagyonkezelési kudarc.

Titokzatosság

A minisztérium tanácsadója, a titokzatos CF Partners május 22-én kezdte a kereskedést - áll a közleményben. Ekkor az EUA ára az európai referencia klímatőzsde adatai szerint 6,88 euró volt. A záró napon, június 22-én 8,09 euró volt a tőzsdei ár. Világos, hogy a magyar kvótákkal pont egy árgödörben kereskedett a londoni cég - következtet Szabó Imre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását