2024. április 26. - Ervin

2012 lefontosabb problémája?

Navracsics Tibor közlése szerint 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve.
2012. február 28. kedd 11:48 - HírExtra
A miniszterelnök-helyettes a témában tartott keddi budapesti konferenciát megnyitó beszédében bejelentette, hogy intézményi és jogszabályi szintű lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a bűncselekmény áldozatává vált gyermekek ne váljanak az eljárás áldozataivá.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint minden demokrácia egy politikai közösség, amely erejének, színvonalának, műveltségének és kulturáltságának fokmérője, hogy mennyi figyelmet fordít a legelesettebbekre.

Navracsics Tibor rámutatott: Magyarországon minden harmadik gyermek szegénységben él, és bár a legfőbb ok a mélyszegénység, nem mindig anyagi ok húzódik a háttérben, hanem az odafigyelés hiánya. A miniszter arról is beszélt, hogy nagyon magas és évről évre nő a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények száma.

Felidézte: a magyar EU-elnökség alatt fogadták el azt az irányelvet, amely a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetési tételeinek jogharmonizációját célozza, és az internetes bűnözés elleni fellépés, illetve az áldozatvédelmi csomag tárgyalása során is külön figyelmet szenteltek a gyermekeknek.

Magyarországon is lépéseket teszünk, hogy jobban odafigyeljünk a gyermekekre, mint áldozatokra – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy célul tűzték ki: minden megyei rendőr-főkapitányságon legalább egy gyermekbarát meghallgató szoba jöjjön létre 2013. december végéig.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás évével kapcsolatban kifejtette: egyes speciális rendelkezéseket már most, tehát a 2013. július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyvet megelőzően hatályba léptetnek.

Például speciális elévülési szabályokat vezetnek be, így az emberkereskedelem és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetén csak a sértett 18. életévének betöltése után kezdődik a bűncselekmény ötéves elévülési periódusa.

A nemi bűncselekmények – az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak és a megrontás – tényállásánál módosításokat hajtanak végre a kiskorúak védelmében, és a kiskorúak veszélyeztetése tényállásban rögzítik a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetését is. Megváltoztatják a nyomozási bírókra vonatkozó szabályokat is, és eljárási garanciákat léptetnek életbe.

A polgári eljárásban is módosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy a gyermekek eljárásban való részvétele jobban tudjon érvényesülni. Az idézésre vonatkozó szabályokat tekintve a bírók fokozott tájékoztatási felelősségét emelte ki a miniszter, majd kifejtette: ezt a bírónak közérthetően, a kis- vagy fiatalkorúnak is felfoghatóan, megérthetően elmondani.

Megemlítette a három minisztérium – az igazságügyi, a nemzeti erőforrás és a belügyi tárca – együttműködésével létrehozott gyermekbarát munkacsoportot, amely a civil szervezetek felé is nyitva lehetőséget teremt a továbblépésre mind a jogszabályok módosítására, mind gyermekbarátabb intézményi környezet megalkotására.

Szerinte 2012 csak egyetlen kitüntetett év, hanem egy kiindulópont, amelytől Magyarország e tekintetben felzárkózik más, rugalmasabb, nagyobb biztonságot nyújtó szabályozással rendelkező országokhoz, például Lengyelországhoz.

A miniszterelnök-helyettes a megelőzés kapcsán - kiemelve, hogy a szexuális bűncselekmények esetén nagy a látencia és az elkövetők 80 százaléka közvetlen rokoni-baráti környezetből kerül ki - közölte: a tárca által indított "Te légy a hangja! Merd megtenni" kampány épp azt célozza, hogy felhívják a figyelmet erre, és a www.merdmegtenni.eu oldalon információkat adjanak a felnőtteknek, hogy jelentsék ezeket az eseteket.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter rögzítette: a kormány elkötelezett a gyermekbarát igazságszolgáltatás kialakítása mellett, hiszen a gyermekek védelme mindannyiunk érdeke.

Hozzátette: nehéz őket az otthoni vagy iskolai bántalmakkal szemben megvédeni, hisz a védelem első köre a család kell, hogy legyen, a második pedig az iskola. A politika se pótolni, se szabályozni nem tudja a szeretetet, de nem mondhat le a gyermekek védelméről – tette hozzá.
A politika fő feladata a megelőzés, és ha szükséges, a gyermeket ki kell menteni az érzelmi komfortját veszélyeztető csapdahelyzetből – jelentette ki a miniszter.

Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy tárcájára a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén kettős feladat hárul: az egyik az, hogy semmi szín alatt ne okozzanak nagyobb kárt a gyerekeknél mint ami bekövetkezett, a másik pedig, hogy teljesítse a társadalomnak a bűnelkövetők elfogására irányuló elvárását. Szerinte ennek a kettős mércének kell megfelelni, amely gyakran nem esik egybe.

Rámutatott: a bűncselekmények sértettjeinek lelkében mindig seb keletkezik, s ez a gyermekek esetében hatványozottabban jelentkezik. Ahhoz azonban, hogy az elkövetőket elfogják, meg kell hallgatniuk a gyerekeket. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy ismét átéljék a borzalmakat – szögezte le a miniszter. Mint mondta, ennek megfelelően kell a jogszabályokat alakítani, a kihallgatási taktikát megválasztani és kialakítani azt a környezetet, ahol meghallgatják a gyerekeket.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a jövő év végére teljesíteni tudják a vállaltakat, amelynek erkölcsi alapjai megvannak, az anyagi hátterét pedig biztosítják hozzá.

Monostoriné Vass Anikó, az ORFK munkatársa bemutatva a gyermekbarát kihallgató szobákat elmondta, hogy rejtett kamerával szerelik fel ezeket a szobákat annak érdekében, hogy a gyerekeket csak egyszer kelljen meghallgatni.

A miniszterek a felszólalásaikat követően elismerő okleveleket adtak át a főváros V., VII. kerületeiben, továbbá Szombathelyen és Veszprémben létesített gyermekbarát kihallgató szobák kialakításáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását