2024. április 30. - Katalin, Kitti

H5N1: Nyugalomra intenek a kínaiak

Nem emberről, hanem közvetlenül egy fertőzött állatról került át a H5N1 vírus a múlt szombaton elhalálozott kínai buszvezetőre - derült ki a laboratóriumi vizsgálatokból.
2012. január 3. kedd 11:34 - HírExtra
A H5N1 vírusa, amely emberről emberre nem terjed, szombaton a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában egy 39 éves buszvezető halálát okozta. A Sencseni Járványvédelmi Központ tájékoztatójában hangsúlyozta: Pánikra semmi ok, az intézetben elvégzett géntechnológiai elemzés azt bizonyítja, a vírus közvetlenül egy fertőzött baromfiról került át a későbbi áldozatra, ám hogy pontosan hol és mikor, azt még egyelőre nem lehet tudni.

A Csen (Chen) nevű buszvezető december 21-én lázasodott be, majd ezt követően, 25-én került kórházba - számolt be a részletekről a kínai sajtó. Ahogyan azt az egészségügyi minisztérium is megerősítette, halálát H5N1 vírus okozta, mintegy 18 hónapja ez az első ilyen megbetegedés.

Hozzátartozói szerint a férfi az utóbbi egy hónapban nem hagyta el Sencsen területét, s nem került közvetlen kapcsolatba baromfival. A Csenhez legközelebb álló 120 embert megvizsgálták, ám rajtuk a vírus semmilyen jelét nem fedezték fel a kuangtungi (Guangdong, Kanton) hatóságok.

A halott szervezetében talált vírus sok hasonlóságot mutat a korábban Hongkong területén, vadkacsákban felfedezett H5N1 típussal - közölte a Hongkongi Egészségvédelmi központ hétfőn.

A Sencsen közvetlen szomszédságában lévő, különleges igazgatású területen december végén több mint 19 ezer szárnyast voltak kénytelenek levágni a hatóságok, miután két elhullott madárban is a H5N1 vírust fedezték fel. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 óta világszerte 573 madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak, melyből 336 halállal végződött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását