2024. március 29. - Auguszta
Kína és az Egyesült Államok katonai konzultációt tartott Pekingben, hogy a kockázatos helyzeteket adott esetben kezelni tudják, a félreértéseket pedig megelőzzék - közölte a kínai média szerdán.
2011. december 7. szerda 12:57 - HírExtra
A két katonai vezetés magas beosztású képviselője először tárgyalt azt követően, hogy Washington szeptemberben bejelentette legutóbbi - 5,85 milliárd amerikai dollár értékű - tajvani fegyvereladásait.

Peking az Obama-kormányzat döntésére válaszul jelezte, hogy a lépés hátrányosan fogja érinteni a kétoldalú katonai kapcsolatok tervezett programjait, így a magas szintű látogatásokat és a közös gyakorlatokat.

"A tény, hogy az éves konzultációra a tervek szerint sor került, azt jelenti, hogy mindkét ország őszinte szándéka a katonai kapcsolatok fenntartása" - állapította meg Ma Hsziao-tien (Ma Xiaotian), a vezérkari főnök helyettese a találkozó kezdetén. Hozzátette: remélhetőleg mindkét fél kihasználja az alkalmat és kifejezte: pozitív eredményekre számít.

"Csakúgy mint önök, mi is nagyra értékeljük ezt a találkozót" - jegyezte meg a Michele Flournoy védelmi miniszter-helyettes, az amerikai delegáció vezetője, aki szerint a következő év "nagyon fontos" lesz a kapcsolatok szempontjából.

Az Egyesült Államok közel 20 tagú küldöttségében a védelmi tárca mellett jelen vannak a külügyminisztérium, az egyesített vezérkar, a csendes-óceáni parancsnokság, a haditengerészet és a légierő képviselői is.

A kínai hírügynökségi jelentés megemlíti, hogy a tárgyalások témái között szerepelt a tajvani fegyvereladások ügye, a Koreai-félsziget és a Dél-kínai-tenger helyzete, valamint a Közel-Keletet, Észak-Afrikát, Pakisztánt és Afganisztánt érintő kérdések. Más források szerint szó esett a tengeri biztonságról és a kiberbiztonságról, illetve a nukleáris technológiáról és a világűrről is.

Az éves védelmi konzultációk rendszerét 1997-ben indította el a két ország, Bill Clinton amerikai és Csiang Cö-min (Jiang Zemin) kínai elnökségének időszakában. Sorrendben a mostani volt a tizenkettedik ilyen jellegű tárgyalás.

A találkozó napjára időzített összeállításában a China Daily (CD) című napilap által megszólaltatott kínai szakértők úgy vélték, Peking arra készült, hogy vendégei további részletekkel szolgálnak azzal a washingtoni döntéssel kapcsolatban, amely szerint az Egyesült Államok katonákat kíván állomásoztatni Észak-Ausztráliában.

Az Egyesült Államok mindig az átláthatóságot kéri számon Kína stratégiáját illetően, most rajta a sor, hogy világossá tegye a szándékait - hangoztatta a kínai katonai akadémia dandártábornoka, Luo Jüan (Luo Yuan), aki utalt azokra a gyakori katonai cselekményekre, gyakorlatokra is, amelyekre az idén Kína szomszédságában, így a vitatott tengeri területek közelében került sor.
A CD a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) elemzőit idézve közli, hogy a kínai hadsereg elhalasztott több kétoldalú csereprogramot, köztük az Egyesült Államok katonai zenekarának látogatását, Robert Willardnak, az amerikai csendes-óceáni flotta főparancsnokának látogatását, egy közös kalózellenes gyakorlatot és egy katonai egészségügyi programot.

A szerzők úgy vélik, a kétoldalú katonai kapcsolatok alakulását jól jelzi majd, hogy a konzultáción sikerül-e megállapodni az együttműködés 2012. évi részleteiben, illetve, hogy mit tartalmaz a jövő évi lista.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását