2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szócska: egyensúlyban van az egészségügyi kassza

A romló helyzet ellenére az egészségügyi kasszát sikerült csaknem egyensúlyi helyzetbe hozni, így ha nem történik semmi váratlan a külgazdasági folyamatokban, akkor az év végén lesznek eszközök a kisebb problémák kezelésére - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán egy budapesti rendezvényen.
2011. augusztus 31. szerda 21:15 - HírExtra
Az önkormányzati egészségügyi napok XV. kongresszusán az államtitkár kiemelte: jelenleg az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, amely az államadósság csökkentésében jogszabályalkotással teljesítette feladatát. Ennek első eredménye, hogy a vaklicit bevezetésével húsz százalékkal csökkent a generikus készítmények ára, ami a jövő évre húszmilliárd forintos megtakarítást jelent - tette hozzá.

Mint mondta, a költségvetési tárgyalások jelen állása szerint az ez évihez közeli finanszírozással, valamint ezen felül a népegészségügyi termékadó bevételével számolnak, de egyelőre tartanak az egyeztetések.

Szócska Miklós hangsúlyozta: azok, akik az államosítás ellen szólalnak fel, abban érdekeltek, hogy fenntartsák azt az átláthatatlan beszállítói érdekrendszert, amely "két évtizeden keresztül képtelen volt elérni, hogy központosított közbeszerzésen vegyék az energiát meg a gyógyszert". Szerinte ennek rendbetételéből "bér lesz és az emberi erőforrás helyzetének kezelése".

Ezt a célt szolgálja a kormány döntése is, amely szerint a fekvőbeteg-ellátás állami feladat lesz.
Ennek részeként jelenleg a megyei intézményrendszer állami tulajdonba vétele van napirenden. A városi kórházak ügye viszont az önkormányzati törvényhez is kapcsolódik majd.

Az egészségügyi dolgozók elvándorlásával kapcsolatban kiemelte az államtitkárság közelmúltban tett törekvéseit, többek között a rezidensek számára indított ösztöndíjprogramot, amelynek eredményét az államtitkár nem tekinti kudarcnak, úgy látja, hogy "valamelyest már megtöltötték a poharat".

A kongresszuson Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója megjegyezte: nem csak orvosokból és ápolókból van hiány, uniós pályázatokhoz értő menedzser sincs elég az ágazatban. Az öt egészségügyi háttérintézmény összevonásából létrejött GYEMSZI központi irányítással dolgozik azon, hogy az uniós forrásokat hatékonyan használják fel.

A GYEMSZI elsődleges feladata, hogy a szakmával egyeztetéseket folytatva, segítse az egészségügyi vezetést az ágazati stratégia, a Semmelweis Terv végrehajtásában. Ennek része egyebek mellett a gazdasági és humánerőforrás-koncentráció, az egészségügyi ellátás minőségfejlesztése és a térségi ellátásszervezés kialakítása.

Török Krisztina hangsúlyozta: a betegutak kialakításakor szükségletalapú kapacitástervezésben gondolkoznak. A cél egy kiszámítható, átlátható, fenntartható rendszer, amelyben a betegek számára is világossá válik betegségük ellátásának folyamata - mondta a főigazgató, hozzátéve: ezáltal a várólisták is rövidülni fognak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását