2024. május 10. - Ármin, Pálma

A szakértők autópályává fejlesztenék a "halál utat"

Az M70 autóút teljes autópályává fejlesztését javasolja a 2x1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére július elején létrehozott eseti munkacsoport - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.
2011. augusztus 3. szerda 18:00 - HírExtra
A szakértői testület az M70 autóút 2x1 sávos szakaszainak 2x2 sávossá bővítéséhez szükséges tervezési feladatok elindítását, a beruházás közútfejlesztési programba emelését kezdeményezi. Az előkészítés ideje alatt, a kivitelezés megkezdéséig további forgalombiztonsági beavatkozásokat javasol.

A szakvélemény elfogadása esetén nem épül több fizikai elválasztás nélküli autóút Magyarországon.

A munkacsoport megállapította, hogy az M70 baleseti mutatói - a közelmúlt tragikus balesetei ellenére - más 2x1 sávos autóutak vagy főutak hasonló adataival összevetve nem kiemelkedően rosszak, azonban a forgalombiztonság további intézkedésekkel javítható és javítandó. A balesetek elkerülését leghatékonyabban szolgáló megoldás az M70 2x1 sávos szakaszainak mielőbbi átépítése.

A bővítéshez új engedélyeztetésre van szükség. Az előkészítés időigénye így legalább három, a kivitelezésé további mintegy másfél év. A lehető legkorábbi megvalósítás érdekében a munkacsoport az előzetes becslés alapján 7-8 milliárd forintba kerülő beruházás útfejlesztési programba, azon belül a 2016-ig terjedő első ciklusba illesztését látja indokoltnak.

Az átmeneti időszakban a testület javasolja az M70 2x1 sávos szakaszain részben már bevezetett előzési tilalom teljes kiterjesztését kettős záróvonal, közötte piros színű burkolati jelekkel, továbbá a haladási irányt jelző nyílpárok felfestését. A szakértők a kétirányú járműforgalmat függőleges műanyag terelőelemekkel is elválasztanák, megszüntetnék a jelzőtáblák bal oldali ismétlését, továbbá a 2x2 - 2x1 sávos szakasz-átmeneteknél figyelmeztető akusztikus burkolati jeleket helyeznének el.

A szakértői javaslat szerint a tervezett utak biztonságának javítása érdekében szükséges a hosszú távú fejlesztési programban szereplő, mintegy 700 kilométernyi, első ütemben 2x1 sávos autóútként, előzési szakaszokkal megépítendő gyorsforgalmi út felülvizsgálata és más kategóriákba való átsorolása.

A munkacsoport a további tragikus balesetek megelőzése érdekében az M70-es autóútnál nagyobb baleseti kockázatú utakon is hasznosnak látná hasonló mélységű közlekedésbiztonsági felülvizsgálatok, szükség esetén beavatkozások elvégzését. A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek autóutakon megengedett legnagyobb sebességének újragondolását kezdeményezi a KRESZ-ben.

Az M15 és M70 autóutakon júniusban történt tragikus közlekedési baleseteket követően a szaktárca által életre hívott eseti munkacsoportba az NFM mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút NZrt., a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Útügyi Társaság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Zala Megyei Kormányhivatal delegált szakértőket. A testület öt alkalommal ülésezett, július közepén helyszíni bejárást tartott az M70 autóúton - tartalmazza a tárca közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását