2024. május 20. - Bernát, Felícia

Lábakra áll az M30-as autópálya

Lábakra építenék az M30-as autópálya Miskolc és Felsőzsolca közötti szakaszát, illetve a nagy árvízi meder területén lévő utakat, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi árvízi katasztrófahelyzet Miskolcon és környékén, így Felsőzsolcán sem.
2011. május 19. csütörtök 07:57 - HírExtra
Erről Csöbör Katalin (Fidesz), Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője és Rostás László, Miskolc főépítésze szerdán sajtótájékoztatón beszélt. A tájékoztató helyszíne a nagy árvízi "meder" volt, az egyik üzletközpont előtti rész, amely tavaly, a tavaszi árvizek idején víz alatt állt.

Csöbör Katalin azt mondta, hogy a tervek azon az egyeztetésen hangzottak el, amelyet kedden tartottak Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban az illetékes vezetők részvételével. Ezen összefogást javasoltak az érintett önkormányzatoknak és a miskolci nagy árvízi meder területén épült üzletközpontok vezetőinek is.

Hangsúlyozta: Felsőzsolcánál épül a gát, a terveknek megfelelően haladnak a munkával, de annak érdekében, hogy még nagyobb legyen az árvízi biztonság, szeretnék, ha az M30-as Miskolc és Felsőzsolca közötti szakasza lábakra épülne, így biztosítaná a víz szabad lefolyását, mint ahogy az korábban is történt ebben a nagyvízi mederben.

Az út lábakra való helyezése nagy költséget jelent, ennek 50 százalékát az állam, a másik felét az üzletközpontok finanszíroznák, utóbbiak a képviselő közlése szerint pozitívan álltak a javaslathoz. A költségek meghatározása folyamatban van, körülbelül 3 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy megvalósuljon ez a példás összefogás az árvízi biztonságért - tette hozzá a fideszes politikus.
Csöbör Katalin kitért arra is, hogy a 26-os számú főút építését is csak e módszerrel lehetne kivitelezni, hiszen az illetékes tárca másfajta építkezést nem engedélyezne, tehát ez az út is csak "lábakon" épülhetne tovább.

Hozzátette, a tervek szerint két hét múlva újra egyeztetnek a kérdésben, szeretnék, ha még nyáron megkezdődhetne a munka, hogy minél előbb biztonságban tudhassák a környező településeket.
Rostás László, Miskolc főépítésze kifejtette: a tavalyi árvíz, az óriási áradat körülményeit már vizsgálták, modellezték a szakemberek. Nagy valószínűséggel a feltöltések is az árvíz okai között szerepelnek, ugyanis az elmúlt időszakban az árvízi nagy medret visszatöltötték. Ebben a mederben ez idáig természetes módon le tudott folyni a víz, míg a legutóbb az ár Felsőzsolcára ömlött.

Mint mondta, a műszaki megoldást az jelenté, ha a jelenlegi M30-as út mindkét oldalán kialakítanák azt a területet, amely segíti a víz lefolyását. Felsőzsolca felé ez adott, a miskolci oldalon azonban vissza is kell mélyíteni az érintett részt és a meglévő utakat is - úgynevezett alábányászással - lábakra kellene állítani. "Ez az első, ami nagyon lényeges" - magyarázta a főépítész.

Rostás László arról is beszámolt, hogy Miskolc közgyűlése - határozata alapján - a nagyvízi mederre vonatkozóan változtatási tilalmat rendelt el, azaz ezen az árvízzel érintett területen addig, amíg az árvízi katasztrófa okai teljes bizonyossággal nem tisztázódnak, semmilyen építkezés nem történhet. Csak ezután lehet rendezni a nagy árvízi medret - jegyezte meg a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását