2024. május 16. - Mózes, Botond

Legyen "saját" légvédelmi rakétája

Honvédelmiemlékpark-avatás, nemzetközi burgonyatalálkozó, számos kulturális és gasztronómiai program színesíti a csütörtökön kezdődő városnapot és Anna-napi vígasságokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken.
2011. július 20. szerda 13:06 - HírExtra
A négynapos rendezvény fő attrakciója a hétezer lelkes városban kialakított honvédelmi emlékpark felavatása lesz. A parkban egy életnagyságú légvédelmi rakétát is kiállítanak. Magyar László polgármester az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Vega típusú, hatástalanított Sz-200-as rakétát a helyben működő, védelmi fegyverrendszerek karbantartásával foglalkozó Arzenál Zrt. ajándékozta a településnek.

A volt Szovjetunióban gyártott, félaktív lokátoros önirányítású rakétát nagy magasságban és sebességgel repülő repülőgépek ellen fejlesztették ki. A 10 méter hosszú, közel három méteres szárnyfesztávolságú fegyvert Magyarországon a mezőfalvi légvédelmi alakulatokhoz telepítették. A Fejér megyei településen egy hatástalanított darabot már kiállítottak korábban, az utolsó, hadrendből kivont rakétának pedig Nyírtelek lesz a végső nyughelye.

"A parkkal a városban az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évekig állomásozó honvédségi alakulatoknak és a II. világháború egyik jelentős magyarországi csatájának, az 1944. október 27-én lezajlott királytelki ütközetnek kívánunk emléket állítani" - mondta Magyar László.

A városnap egyébként nem csak a honvédelem köré épül: a rendezvénysorozat csütörtökön kiállítással kezdődik, amelyet pénteken a már hagyományos Anna-bál követ a Királytelek Vigadóban. Szombaton kerül sor a nemzetközi burgonyatanácskozásra és fajtabemutatóra, majd a hagyományos Szent Anna-búcsút és körmenetet tartják meg.

A városi sportcentrumban egész napos kulturális és zenei programmal, könnyűzenei koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal kívánnak a gyerekek és a felnőttek kedvében járni. Vasárnap fogathajtó versennyel, népi iparművészeti kiállítások és mesterség bemutatókkal várják az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását