2024. május 20. - Bernát, Felícia

Reinkarnálódott a western?

Zombik, földön kívüliek, fegyverforgató gyík - ha elsőre kissé nehéz is felismerni, Hollywood új életet lehelt a western műfajába.
2011. június 11. szombat 19:32 - HírExtra
"A nézők szeretik, amikor egy régi vágású vadnyugati hős a pisztolyáért nyúl, de a sztoriba muszáj valami új csavart vinni" - idézte Gore Verbinskit, a Rango című animációs western rendezőjét a témának cikket szentelő The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk).

A nagy kasszasikerrel játszott animációs filmben Johnny Depp hangján szólalt meg a főhős, a fürge eszű, cingár gyík, aki váratlanul egy vadnyugati seriff szerepében találja magát.

Mint Verbinski emlékeztetett, Hollywoodban évtizedek óta porosodott a western, és mivel a filmesek nem merték egyszerűen csak leporolni, mostanában egy csomó műfaji keverékben látjuk visszatérni.

A rendező jelenleg éppen a The Lone Ranger (A magányos lovas) című klasszikus western új változatán dolgozik Depp-pel, aki nem a címszereplőt akarta eljátszani, hanem annak indián barátját, Tontót. A színész azonban Tontót is másfélére formálja, mint ahogy a mozi szerelmesei a húszas évektől számos mozis és tévés filmben találkozhattak vele. Játékával igyekszik számolni a bennszülött amerikaiakkal szembeni sztereotípiákkal - hangsúlyozta.

Nyilvánvaló, hogy a Coen testvérek A félszemű című, két Oscarra is jelölt filmje ugyancsak közrejátszott abban, hogy új lendületet kapjon a western-műfaj az amerikai álomgyárban.

Habár A félszemű szintén egy korábbi, 1969-ben készült filmhez köthető, a címazonosságon kívül nincs sok köze egymáshoz a két alkotásnak. "Már évekkel ezelőtt beszélgettünk a Coen testvérekkel arról, hogy jó volna westernt csinálni, de A félszemű furcsa választásnak tűnt. Ők azonban azt mondták: nem az eredeti feldolgozására készülnek, hanem egy teljesen új produkcióra" - mesélte Jeff Bridges, a film főszereplője.

A félszemű csaknem 200 millió dolláros bevétellel zárta globális forgalmazását, és ezzel alaposan megrázta a filmipart, mivel a Farkasokkal táncoló óta nem volt ekkora western kasszasiker Hollywoodban.

Nem véletlen tehát, hogy az idei nyáron is dörögnek a coltok: a Cowboyok és űrlények Daniel Craiggel és Harrison Forddal a szezon egyik nagy várakozással övezett produkciója. A cím kissé megtévesztő: John Favreau színtiszta akciófilmben gondolkodott, rendezésében halálosan komolyan dörögnek a hatlövetű pisztolyok, szó sincs humorról.

Harrison Ford "magával ragadó" élményként beszélt a filmről. Mint mesélte: vérbeli cowboy-filmet forgattak, ami a rafinált forgatókönyvnek köszönhetően a földön kívüliek megjelenése után is meg tudott maradni westernnek.

Ron Howard, a produkció rendezője további filmjeiben is meg akarja őrizni a westernes vonalat, bár - ahogy ez manapság divatos - más műfajokkal keverve. Következő filmjét Steven King A Setét Torony című regénysorozatából forgatja, és később trilógiává akarja bővíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását