2024. május 3. - Tímea, Irma

Polgári elégedetlenség Esztergomban

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere bejelentette, hogy polgári engedetlenségre hivatkozva nem vezeti le a kormányhivatal által csütörtökre összehívott képviselő-testületi ülést.
2011. május 19. csütörtök 21:18 - HírExtra
Sajtótájékoztatóján - amelyen csaknem száz lakos is megjelent, és tapssal köszöntötte a város vezetőjét - arra hivatkozott, hogy az ülés napirendjén nem szerepelnek a kormányhivatal által korábban alkotmánysértőnek ítélt határozatok. Polgármesteri esküjéhez hűen nem hajlandó a képviselő-testület alkotmánysértő tevékenységében közreműködni.

A kormányhivatal azért hívta össze a testületet, mert korábban a Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzék nélkül tartott ülésen elfogadta a város adósságrendezési tervét. A megyei kormányhivatal a Jobbik Magyarországért Mozgalom beadványára reagálva kijelentette, hogy a Fidesz-frakció megsértette az alkotmányt, valamint az önkormányzati törvényt, és május 20-ig előírta a törvényes állapot helyreállítását.

A polgármester hat órakor az ülésterembe lépett, közölte, hogy az ülést összehívta a kormányhivatal kérésének megfelelően, de nincs olyan jogszabály, hogy neki kötelezően le kell vezetnie. Felszólította a képviselőket, hogy mondjanak le vele együtt, és a város érdekében újra méressék meg magukat, majd távozott.

Ezután a testület fideszes és ellenzéki képviselői között heves szóváltás alakult ki.
Bánhidy Vajk (Fidesz) képviselő a polgármester után szaladt, és próbálta szándékának megmásítására bírni, később visszatért, és közölte, hogy sikertelenül járt.

Az üléslevezető helyére Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője ült, és bejelentette: péntek reggel kilenc óráig szünetet tartanak, és utána várják közös munkára a polgármestert.

Stámusz Andrea (Jobbik) és Nyíri Attila (MSZP) közölte, hogy az ülést csak a polgármester hívhatja össze, így ez az összejövetel nem testületi ülés, nem törvényes aktus, ezért nem vesznek részt benne, majd elhagyták az üléstermet. A Fidesz képviselői maguk között folytatták a tanácskozást, és megszavazták, hogy az ülést másnap reggel kilenc órakor folytatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását