2024. május 25. - Orbán

Az arany kezd valutává válni

Napjainkban az aranyat a pénzügyi világ előszeretettel tekinti ugyanolyan befektetési terméknek, mint a részvényeket vagy a kötvényeket. Az arany azonban mind történelmileg, mind valós funkcióját tekintve sokkal inkább egyfajta valuta, mintsem szimpla befektetés.
2011. március 18. péntek 10:08 - HírExtra
A jegybankok tartalékolási politikája éppen ezért foglalja magába az aranyat is, amely ily módon a dollár, euró és egyéb valuták mellett hivatalosan a devizatartalék-portfólió része – tájékoztat a www.aranypiac.hu.
Az arany semmiben sem különbözik más valutáktól, önmagában egy valuta, és pedig bizonyítottan a világ leghosszabb életű és legstabilabb valutája. Az ősidők óta fizetőeszköz funkciót betöltő sárga nemesfém az aranystandard megszűntét követően egy időre mégis mintha valamelyest kiment volna a divatból. Aki Magyarországon a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása előtt befektetési céllal aranyat vásárolt, azt nem ritkán megmosolyogta a környezete.

Cinikus mosolyra azonban sem hosszú-, sem rövidtávon nem szolgált rá az arany. A válság előtt is stabilan növekedett az árfolyama, azóta pedig már csaknem utópisztikus magasságokban jár. Az arany a világon mindenütt a helyi fizetőeszközre beváltható, ezáltal az arany egy univerzális pénzhelyettesítő, és évezredek óta megbízható értékőrző.

Aki forintért, dollárért vagy euróért aranyat vásárol, az bátran tekintheti a befektetését pénzváltásnak egy különösen értékálló valutára. Az átváltással a világ legstabilabb valutája lép egy valamely másik folyamatosan értékét vesztő pénznem helyébe.

Amennyiben tehát az aranyra valutaként tekintünk, úgy az arany vásárlása nem más, mint egy igen izgalmas devizaügylet. A kamat, amelyet egy forintban, dollárban vagy euróban tartott megtakarításért kapni lehet, pedig egyfajta prémium az egyes pénzek kibocsátójának esetleges nemteljesítési kockázatára. Ezzel szemben az arany inflációtól való mentessége, valamint az a tény, hogy az arany nem tud csődbe menni, a nemesfémre fizetett kamatként értelmezhető.
Forrás: aranypiac.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását