2024. április 29. - Péter

Leszállt az űrhajó

Visszatért a Földre a Szojuz TMA-M, az első digitális űrhajó, fedélzetén Alekszandr Kaleri és Oleg Szkripocska orosz és Scott Kelly amerikai űrhajóssal; a leszálló egység a kazahsztáni sztyeppén ért földet, az űrhajósok egészségesek - közölte a Repülésirányítási Központ (CUP).
2011. március 16. szerda 12:49 - HírExtra
Az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról való leválás után a szokástól eltérően 50 méterre eltávolodott az állomástól, majd ott kipróbálták irányítási rendszerét, és a kísérlet eredményétől tették függővé a leszállás módját. A korszerűbb, új számítástechnikával működő űrhajónak a leszálló kapszulában lévő irányító pultja ugyanis az űrállomásra vezető úton felmondta a szolgálatot. Később azonban felküldték a javításhoz szükséges alkatrészeket.

A most visszatért három űrhajós 159 napot töltött az űrállomáson. Ottani munkájuk során fogadták a Discovery űrrepülőgépet, az ATV-2 európai és a HTV-2 japán teherűrhajót és két orosz Progressz-M teherűrhajót, és háromszor léptek ki a nyílt világűrbe.

Újéveket ünnepeltek


Az orosz űrhajósok tudományos feladataik teljesítése mellett részt vettek az oroszországi népszámláláson, 16-szor ünnepelték az újévet, és beszélgettek Kirill orosz ortodox egyházfővel, moszkvai pátriárkával az ortodox karácsony alkalmából.

Az új széria következő űrhajója, a Szojuz TMA-02M a tervek szerint május 30-án indul, még mindig kísérleti jelleggel.

Vannak még fent


Az űrállomáson az orosz Dmitrij Kondratyev, az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség űrhajósa és Catherine Coleman amerikai űrhajósnő dolgozik tovább a 27. expedíció tagjaként. Új űrhajósokat a Szojuz TMA-21 visz majd az űrállomásra. A Szojuz TMA-21 indulását március 30-ra tervezték, de meghatározatlan időre elhalasztották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását