2024. április 26. - Ervin

Megérkezett a Discovery

Megérkezett a Nemzetközi űrállomáshoz (ISS) és összekapcsolódott vele a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely három évtizedes pályafutásának utolsó, 39. küldetését teljesíti - közölte a NASA amerikai űrügynökség.
2011. február 27. vasárnap 09:21 - HírExtra
A floridai Cape Canaveralból csütörtökön felbocsátott Discovery tíz tonna rakományt és hatfős személyzetet vitt magával, hogy 11 napos ottlétük alatt elkezdjék a Föld körüli pályán keringő űrállomás felkészítését az űrsiklóflotta nyugállományba küldése utáni időszakra. A NASA tervei szerint a flotta két másik gépe, az Endeavour és az Atlantis szintén utolsó útjára indul majd az elkövetkező hat hónapban.

A csatlakozás előtti percekben Steven Lindsey parancsnok a tengelye körüli teljes fordulatot tett a Discoveryvel, hogy az űrállomás Scott Kelly által vezetett legénysége fotókat készíthessen a gép hővédő pajzsának állapotáról. A képeket a NASA rutinszerűen ellenőrzi a Columbia 2003-ban bekövetkezett katasztrófája óta. Kelly azzal a tréfálkozó kérdéssel üdvözölte a Discovery legénységét, hogy "Fiúk, mi tartott ilyen sokáig?"

Az űrsikló indulását ugyanis eredetileg novemberre tervezték, de a fellövést a külső üzemanyag-tartályon észlelt meghibásodások miatt el kellett halasztani, s csütörtökön is az indításra kínálkozó "időablak" utolsó másodperceiben vett startot az űrsikló.

Az ISS mostantól 12 fős legénysége már vasárnap megkezdi az űrsikló rakományának robotkar segítségével történő kirakodását, és rögzíti az űrállomás külsején az ISS újabb napelemeit tartalmazó konténert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását