2024. április 29. - Péter

Százezrek a kultúra ellehetetlenítése ellen

Százezrek nevében tiltakozik a miniszterelnöknél, a nemzetgazdasági, a humán erőforrás miniszternél és Szőcs Géza államtitkárnál több kulturális szövetség és egyesület a kormányzat által meghozott,takarékossági intézkedések ellen.
2011. február 17. csütörtök 22:26 - HírExtra
A kulturális, oktatási, művészeti és közművelődési célú programokat, alkotásokat és alkotó közösségeket érintő pénzügyi zárolások a levél megfogalmazói szerint a kultúra ellehetetlenítését eredményezik.

A nyílt levél írói hangsúlyozzák, hogy a tavaly júliusban elrendelt "takarékossági intézkedések", zárolások felháborították a kulturális élet valamennyi szereplőjét, amelyhez a kegyelemdöfést a mostani 250 milliárd forintos "stabilitási tartalék" képzése adja.

A megfogalmazók szerint a kormány meggondolatlanul, hirtelen ötlettől vezérelve döntött a művészeti életet jelentős hátrányba hozó intézkedésekről. Hiányolják a "Nemzeti Konzultációt", valamint Szőcs Géza államtitkárnak a kultúra érdekében tett lépéseit, konkrét döntéseit, máig
ismeretlen stratégiai terveit.

"A Nemzeti Kulturális Alap költségvetését 1 milliárd forinttal vette vissza a Kormány azonnali hatállyal, mindemellett a kulturális tárcát is birtokló Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közel 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése. A Nemzeti Kulturális Alap pályáztatható keretéhez képest 14%-os, a kollégiumi kerethez képest 18,5%-os a kieső támogatás
mértéke.

Az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotómunkára és a művészetoktatásra, továbbá az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára!" - írják levelükben a tiltakozók. A problémát csak tetézi, hogy
ismételt jelentős megszorítások érik az állami/önkormányzati intézményeket, amelyek a kulturális-művészeti szervezetek szakmai együttműködő partnerei.

Hivatásos és amatőr művészként ma többszázezer ember ténykedik aktívan Magyarországon; a holdudvart is hozzászámítva - közönség, hozzátartozók, barátok és érdeklődők, akik szintúgy formálódnak e közösségi tevékenységek által - ez a szám még tovább sokszorozódik.

A kórusokat, zenekarokat, vers- és prózamondókat, iskolai és felnőtt színjátszókat, színészeket,
előadóművészeket, táncosokat, képzőművészeket, fotográfusokat, filmeseket, bábosokat, az alkotó népművészeket tömörítő szövetségek és egyesületek számára egységes, korrekt, átlátható és biztonságos állami finanszírozást követelnek, amelyet a szakmai szervezetekkel közösen alkot meg a kormány, haladéktalanul. Követelik továbbá a civil szervezeteknek juttatott 1%-os adófelajánlások átláthatóságának és nyomon követésének megteremtését, és a
Nemzeti Civil Alapprogram átalakítási terveivel kapcsolatos valós szakmai
konzultációt.

A Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Színházi Kritikusok Céhe levelében hangsúlyozza, hogy a szükségszerűnek nevezett gazdasági és pénzügyi megszorítások nem mentik fel a Kormányt a nemzeti kultúrában okozott helyrehozhatatlan károk, a hibás döntések felelőssége alól.

A tiltakozók a facebook közösségi portálon "Összefogás a magyar kultúráért" néven külön oldalt hoztak létre, ahol bárki csatlakozhat az aláírókhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását