2024. április 28. - Valéria

MNB: tavaly 4,7 százalék volt a hiány

A GDP 4,7 százalékát tette ki 2010-ben az államháztartási hiány - közölte az MNB.
2011. február 16. szerda 12:03 - HírExtra
Az államháztartás hiánya - nettó finanszírozási igénye - a bruttó hazai termék, a GDP 4,7 százalékát, 1.277 milliárd forintot tett ki 2010-ben, míg a háztartások megtakarításai a GDP 4,5 százalékát, 1.238 milliárd forintot értek el - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált (maastrichti) adóssága a GDP 80,1 százaléka, 21.790 milliárd forint volt 2010 végén. Az államháztartás nettó tartozása (16.497 milliárd forint) a GDP 60,6 százalékát tette ki a múlt év végén.

Egyedül a negyedik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 208 milliárd forint, a negyedéves GDP 2,7 százaléka volt, amit jóval túllépett a lakosság 354 milliárd forintnyi, a GDP 4,6 százalékával felérő megtakarítása. Az államháztartás GDP-arányos deficitje a harmadik negyedévi 2,9 százalékról mérséklődött 2,7 százalékra, a lakosság finanszírozási képessége pedig a GDP 3,4 százalékáról tovább emelkedett a múlt év végén.

A magánnyugdíjpénztári tagdíjak átirányítása a társadalombiztosítási alapokba 2010 negyedik negyedévében a pénzügyi számlákban 90 milliárd forinttal csökkentette a háztartások finanszírozási képességét és ugyanennyivel csökkentette az államháztartás finanszírozási igényét.

Az MNB előzetes jelentése szerint az államháztartás nem folyamodott hitelfelvételhez a negyedik negyedévi deficit finanszírozásához, hanem betéteit (279 milliárd forinttal) és kihelyezett hiteleit (108 milliárd forinttal) csökkentette, miközben kötvény és más értékpapír tartozásai is (503 milliárddal) mérséklődtek.

A háztartások negyedik negyedévi megtakarításai (nettó finanszírozási képessége) 354 milliárd forintra nőttek az előző negyedévi 240 milliárdról. A főképp betétekbe (208 milliárd) áramló és készpénzben (46 milliárd) felhalmozott megtakarítást 81 milliárd forintnyi értékpapír befektetés egészítette ki.

A nettó megtakarítást növelte még csaknem 50 milliárd adósságcsökkentés, amiből 126 milliárdot a hitelfelvételt meghaladó nettó törlesztés adott, miközben az egyéb tartozások 77 milliárd forinttal növekedtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását