2024. május 18. - Erik, Alexandra

Éger: nyitott kérdés az újraválaszthatóság

Az egészségügyi bizottság hétfői ülése után ismét visszaállíthatják a kötelező kamarai tagságot az orvosoknál. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ez hozzátartozik az európai trendhez.
2011. február 15. kedd 13:55 - Forján-Vass Máté
Kötelező a tagság

Az egészségügyi bizottság hétfői ülésén részt vettek a szakma képviselői is, bár felszólalni nem engedték őket. Az ülésen tárgyalt törvénytervezet szerint ismét kötelező lenne a kamarai tagság.

Emellett a kamarának bővülhetne a joga: minősíthetik az orvosi vagy gyógyszerészi végzettséget előíró egészségügyi, közigazgatási vagy egyéb intézményvezetői posztok jelöltjeinek kinevezését, felmentését.

A Népszabadság szerint a kamarai tisztségviselők nem lehetnének újraválaszthatók. Kiemelik: „a változás legfőbb vesztese Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lehet, aki a kötelező kamarai tagságot felszámoló Molnár-féle törvény után hiába tartotta egybe az orvosok nyolcvan százalékát a kamarában.”



A HírExtra megkereste Éger Istvánt is a tegnapi üléssel kapcsolatban:

Mi a véleménye a kötelező tagságról?

A kamarai tagság egy teljesen elfogadott európai trend. Nálunk is megvolt régen, de politikai bosszúból az előző kormány szétverte, mert nem értettünk egyet az általuk képviselt reformokkal.

Hivatás gyakorlása szempontjából úgy érzem a tagság társadalmi közérdek. A szakmai önigazgatáshoz, és önfelügyelethez mindenképpen fontos. Ugyanez megvan az ügyvédeknél és más szakmánál is.

A tervezet szerint nem lehet újraválasztani a kamarai tisztségviselőket?

Ez a kérdés jelenleg nyitott, majd kiderül.

Magyar Orvosi Kamara
1936 és 1945 között szervezték meg először, kötelező tagsággal. A háború után felszámolták a szervezetet, és csak 1988-ban alakult újjá, viszont csak önkéntes tagság létezett. 1994-ben vezették be a kötelező tagságot. 2007-ben Molnár Lajos visszaállította az önkéntes tagságot, de az orvosi kar 80 százaléka maradt a szervezetben.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását