2024. május 20. - Bernát, Felícia

Egyiptom: ismét gyülekeznek a tüntetők

Mintegy kétezer tüntető van újra Kairó központi Tahrír terén, ismét útját állva a forgalomnak, csupán néhány órával azután, hogy katonai rendőrök és katonák kitessékelték onnan az utolsó néhány tucat demokráciapárti tiltakozót.
2011. február 14. hétfő 15:33 - HírExtra
Tüntetés az iráni fővárosban

Több ezer ellenzéki indult meg hétfőn kora délután az iráni főváros egyik központi tere felé az egyiptomi és tunéziai fejlemények támogatása céljából, de szemtanúk szerint a rendőrség és a biztonsági erők megpróbálják útjukat állni. A reformista ellenzék 2009 decemberében vonult utoljára utcára, akkor nyolcan vesztették életüket a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban. Állítólag több száz rendőrt vezényeltek ki a helyszínre. Korábbi jelentések szerint nem került sor összecsapásokra, később azonban szemtanúk már arról számoltak be, hogy a biztonsági erők könnygázzal próbálják feloszlatni a tömeget.

"Ezrek gyülekeznek... nem skandálnak szlogeneket....A biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy feloszlassák a tömeget a Huszein imám tér közelében" - mondta el az egyik szemtanú.

Az ország más részein is gyűléseket tartottak az ellenzékiek, Iszfahán városában szemtanúk szerint több százan vonultak utcára.

Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők egy héttel ezelőtt kértek engedélyt a tunéziai és az egyiptomi felkelést támogató hétfői gyűlésekre, de a hatóságok betiltottak minden demonstrációt, attól tartva, hogy kormányellenes megmozdulásba csap át a szimpátiatüntetés. Ennek ellenére Muszavi honlapja, a Kaleme.com és Karubié, a Sahamnews.org hétfő délutánra tüntetésre hívott a fővárosban különböző ellenzéki csoportokat.

A Kaleme.com tájékoztatása szerint Muszavi minden vonalas és mobiltelefonja ki van kapcsolva vasárnap óta. Hétfő reggel pedig rendőrautók állták el a házához vezető zsákutcát. Múlt csütörtök óta lényegében házi őrizetben van a másik ellenzéki vezér, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök is.

Nő a civil tüntetők száma


Úgy tűnt, a hadsereg teljes mértékben ellenőrzi a teret, a Hoszni Mubarak elnök megdöntését eredményező tüntetéssorozat központját, majd több száz rendőr vonult be oda, szolidaritásukat akarván kinyilvánítani a forradalommal. Közben a téren egyre nőtt a civil tüntetők száma.

Mike Mullen tengernagy, amerikai vezérkari főnök hétfőn Tel-Avivban nagy elismeréssel adózott az egyiptomi hadseregnek, amiért eddig békésen tudta kezelni az egyiptomi hatalomváltást, "és minden reményünk megvan, hogy ez így is folytatódik".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását