2024. május 6. - Ivett, Frida

Mi a titka a vérnyomás csökkentésének?

A szimulált Mars-utazásnak megvan az első tudományos sikere: a sószegény étkezés révén jelentősen csökkent az „űrhajósok” vérnyomása.
2011. február 12. szombat 08:24 - HírExtra
Ez hosszú távon az egészséges emberek számára is jó hír, hiszen a szívinfarktustól és a gutaütéstől egyaránt megóvhatja őket. Az orvosok azt tervezik, hogy a hétköznapi menüben ajánlják az űrhajósok kosztját.

A Mars500 a jövendő emberi Mars-missziót szimulálja. Ez 250 napos utat jelent a Vörös Bolygóig, 30 napos felszíni tartózkodást, majd 240 napost visszatérést, ami összesen 520 nap. A valóságban mindez valószínűleg tovább tartana.

A hat „űrhajós” novemberben „tér vissza a Földre.” Ők június óta az űrhajóként szolgáló acélkonténerekben élnek – „orbitális pályára állt” célpontja körül. A csoportból három ember „leereszkedik” a bolygóra, igazi szkafandert vesz fel, és a Mars „felszínén” sétál majd. Valójában ez a felszín egy újabb modul homokos aljzata a moszkvai székhelyű kísérletben. A Mars500 projektet az orosz Orvosbiológiai Intézet és az Európai Űrügynökség (ESA) működteti. Célja megvizsgálni néhány olyan fiziológiai és pszichológiai hatást, melyek az embereket hosszú űrutazás során érhetik.

A Mars-500 csapata egy 150 köbméteres lakrész mellett egy száz köbméteres laborban töltötte az első 250 napot. Ezután hárman egy 50 köbméteres leszállókabinban landolnak a vörös bolygó homokos felszínén, amit egy 1200 köbméteres terem szimulál. Az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg használtaknál háromszor könnyebb szkafandereket kapnak. A forgatókönyv szerint az űrhajó 39 600 km/h sebességgel halad az űrben, a látványt az ablakokon át szimulálják.

Martin Zell, az ESA Nemzetközi Űrállomás kutatója szerint eddig nem ütköztek nagyobb problémákba. "Állandó megfigyelés alatt vannak, így nagyon jól ismerjük egészségi állapotukat. Rengeteg adatunk van már mentális állapotukról és arról, szervezetük hogyan reagál. Ez nagyon fontos, mivel a kettő között kapcsolat van”.

A szimulált Mars-utazásnak megvan az első tudományos sikere: a sószegény étkezés révén jelentősen csökkent az „űrhajósok” vérnyomása. Ez hosszú távon az egészséges emberek számára is jó hír, hiszen a szívinfarktustól és a gutaütéstől egyaránt megóvhatja őket. Az orvosok azt tervezik, hogy a hétköznapi menüben ajánlják az űrhajósok kosztját.

A legénység három orosz, két uniós, és egy kínai állampolgárból áll: Alekszandr Szmolevszkij, Suhrob Kamolov, Alekszej Szityev, Diego Urbina, Romain Charles és Vang Jüe.

A következő napokban Szmolevszkij, Urbina és Vang belép a „leszálló egységbe”, ahonnan hozzáférésük lesz azon konténerhez, melyben felállították a Mars poros felszínét szimuláló környezetet. A trió olyan geológiai vizsgálatot szimulál, melyet jövőbeli asztronautáknak kell elvégezniük a Vörös Bolygón. Három kiszállást terveznek, az elsőre február 14-én kerül sor. Egy robotjármű segíti majd a Mars-járókat, tevékenységüket a moszkvai irányító központ követi figyelmemmel, mely általában az ISS eseményeit irányítja.

Fogyással kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását