2024. május 21. - Konstantin

Göncz is benne volt?

Egy a Magyar Nemzet birtokába került okirat tanúsága szerint Göncz Kinga volt külügyminiszter is aktívan közreműködött a magyar államnak hétmilliárdos kárt okozó moszkvai ingatlanügylet megvalósulásában.
2011. február 11. péntek 08:54 - HírExtra
A napilap bemutatja a 2006. november 15-ei keltezésű okiratot, amelyen Göncz Kinga saját kezű aláírásával tanúsítja, hogy a "Magyar Köztársaság hatáskörrel rendelkező hatóságai felhatalmazták" Székely Árpád moszkvai nagykövetet a kereskedelmi kirendeltség épületének eladásáról szóló szerződés aláírására.

A Magyar Nemzet cikke szerint Göncz Kingának pontosan tudnia kellett volna arról, hogy az épület értékesítésére semmilyen pályáztatás nem volt, sőt akkor még a vagyongazdálkodási tanács sem döntött az értékesítésről, így bármilyen adásvételi szerződés megkötése eleve jogsértő lett volna.

A napilap nem tudta elérni a jelenleg MSZP-s európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Göncz Kingát. Sajtótitkára, Halmai Katalin pedig csak annyit mondott: a moszkvai ingatlan eladásáról még Göncz Kinga minisztersége előtt született döntés, az adásvételt a tulajdonosi jogokkal rendelkező vagyonkezelő intézte, a Külügyminisztérium pedig csak használója volt az épületnek.

Moszkvában is furcsállják

Moszkvában botrány tört ki a magyar kereskedelmi kirendeltség épületének adásvétele körül: a Vedomosztyi című üzleti lap értesülése szerint a regionális fejlesztési minisztérium hétszer annyiért vette meg az épületet, mint amennyiért azt a magyar fél eladta, de az továbbra sem világos, hogy kitől.

Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes a lap szerint utóbb utasította is a minisztériumot a szerződés semmissé nyilvánítására, végül azonban olyan döntés született, hogy majd takarékoskodnak a renoválásnál. Az épületet a magyar fél 2008-ban adta el 21,3 millió dollárért, vagyis akkori árfolyamon mintegy 511 millió rubelért, a minisztérium pedig végül 3,5 milliárd rubelért - vagyis hétszer ennyiért - vette meg.


Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását