2024. május 18. - Erik, Alexandra

Előrelátóak a fiatalok?

Egyre jelentősebb szerepet játszik a tudatos pénzügyi gazdálkodás valamint az öngondoskodás a fiatalok körében.
2011. február 8. kedd 09:48 - HírExtra
derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készített Pénzügyi Kultúra Kutatásból. A pénzügyi válság tudatosabbá tették a lakosságot a pénzügyek terén, ez különösen igaz a társadalom fiatalabb tagjaira. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai között ugyan jelentős eltérések vannak, a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás azonban minden korosztálynál kulcsszerepet játszik, amikor a pénzügyi kultúra kerül szóba.

A különböző generációkba tartozó, megtakarítással rendelkező résztvevők bevonásával készült kutatás tapasztalatai ugyanakkor rámutattak: a hosszú távú megtakarítás gondolatát ritkán követik konkrét tettek. Pályakezdőként ugyanis lényegesen nehezebb takarékoskodni, mint 30 éves kor felett, amikor már elég magas a jövedelem ahhoz, hogy legyen miből félretenni. Így ők a bankbetéteket, a rövidebb távú befektetéseket, a befektetési alapokat valamint az értékpapírszámlákat preferálják.

A fiatalok pénzügyi tudatosságát Törőcsik Mária, a kutatás vezetője, a Pécsi Tudományegyetem professzora szerint jól mutatja az a tény is, ahogyan a pénzügyi kultúra fogalmáról vélekednek.

"A fiatalok a fókuszcsoportos kutatás során azzal magyarázták a pénzügyi kultúra fogalmát, hogy az emberek nem bízzák magukat az államra, hanem saját maguk tervezik meg pénzügyeiket. Szerintük a kultúra önállóságot takar. Kialakulásában nagy szerepet játszik a neveltetés és a családi háttér. Ezzel szemben az idősebb generációk a pénzügyi kultúrát a pénzzel való megfelelő bánásmóddal azonosítják" - mutatott rá Törőcsik Mária.

A közép valamint idős generáció esetében továbbra is a hagyományos életív célok dominálnak a kutatás szerint, az érettebb generáció tagjai a család anyagi jólétének megtartását, valamint az időskori anyagi biztonságot tartják szem előtt. Ők elsősorban a biztonságos, garantált hozamú befektetéseket, az életbiztosítást, valamint az állampapírokat részesítik előnyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását