2024. április 20. - Tivadar
Nem számolhat a magyar sport idén az adókedvezményekből beérkező többletforrásokkal - derült ki a héten. A Fidesz szerint ez nem tragédia, mások szerint ezzel veszélybe került az olimpiai felkészülés is. Mi az igazság?
2011. január 20. csütörtök 17:51 - HírExtra
Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, a sport területére is bevezetett adókedvezményeket keretbe foglaló jogszabály bevezetésekor még az ötletgazdák sem sejtették, a magyar újítás felboríthatja egész Európa sportfinanszírozási rendszerét.

A gondot az jelenti, hogy elvileg nem lehet különbséget tenni a tagállamok támogatási rendszerei között, pláne nem azon belül az élsport, illetve annak egyes ágai javára.

Egy plusz forrás elvesztése

Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke szerint az adókedvezmények elvesztésével sem történik tragédia.

"Csak egy újabb forrás bevonásának lehetőségéről beszélünk az adókedvezmények kapcsán, nem az egyéb támogatások megszűnéséről. Az olimpiai felkészülésre pedig lényegesen több forrást biztosít a kormány, mint azt tette az előző, szocialista vezetés" - mondt a HírExtrának Szalay.

Ezzel szemben a szocialisták szerint az adókedvezmények bedőlése miatt a kiemelt sportágak ellehetetlenülése várható.

Nem fogják tudni pótolni a kiesést?

"Az állami teher ugyanis véges, sőt, a most bejelentett második Orbán-csomag további megszorításokat jelent, ami minden bizonnyal kihat a sportra is. Erősen kétséges, hogy az állam pótolni tudja majd a versenyszférából érkező, adókedvezményre építő befektetések, támogatások elmaradását" - hangsúlyozta Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője a napokban közreadott nyilatkozatában.

Szalay mindenesetre optimistán tekint a jövőbe. Mint mondja, ez a nehézkesen beinduló újítás is csak azt a célt szolgálja, hogy több forrás jusson a sport egészének.

Az idei év ugrott?

"Az idei szezonban azonban még azt javaslom, ne alapozzanak erre a klubok. Itt most nem naptári évre gondolok, hiszen a bajnokság átnyúlik a tavalyi évről mindegyik sportág életében. A klubokat, sportágakat felelős gazdálkodásra ösztönözném ebben az időszakban, arra kell figyelniük, hogy ebben a bajnokságban ne számítsanak ezekre a forrásokra, majd csak az ősszel, vagy nyáron induló újabb évadban" - vázolta a támogatási rendszer változása miatti teendőket a Szolnok polgármesteri tisztségét is betöltő Szalay.

Apropó, Szolnok! Az alföldi város köztudottan sportvárosnak számít bajnoksesélyes férfi kosárcsapatával és az első osztályban szereplő labdarúgó gárdájával. Ha valaki, akkor Szalay nyilván tisztában van azzal, mit jelent helyesen beosztani az állami, az önkormányzati és a magánszektorból érkező pénzeket (az ősszel például az élvonalba frissen feljutott Szolnoki MÁV focicsapat stadionjának felújítására is megtalálta a megfelelő forrásokat, pedig sokan rebesgették a városban a pénzhiányt).

El kell tudni osztani a pénzeket

"A helyes és a helytelen fogalmát minden helyi közösségnek magának kell meghatároznia. Más a prioritás Veszprémben, Debrecenben, s megint más Szolnokon, vagy éppen Körmenden. Minden önkormányzat, illetve cég maga látja, meddig mehet el a támogatásokban.

Meggyőződésem, hogy az új támogatási rendszer sokat segít a kérdésben" - tette hozzá a témához a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöki tisztét is betöltő fideszes politikus.

Stadionra van pénz...
"A versenysportban van még bőven pénz - gondolhatja a laikus -, hiszen jutott pl. a debreceni stadionra is 10 milliárd. Aztán Kosa Lajos felháborodottan követelte még az ÁFA-t, amit sietve meg is ítéltek neki. Így lett 12,5 milliárd Kósa úr stadionjára. Másoknak ugyan nem jutott ennek a töredéke sem, de azt mondták a fidesznél, hogy ne aggódjanak, mert ott van még számukra az adókedvezményekből fakadó támogatások lehetősége. Erre most kiderül, hogy ismét hazudtak, ahogy azt már lassan az egész ország megszokhatta a Fidesz-KDNP bűnszövetségtől" - áll az MSZP közleményében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását