2024. április 25. - Márk

Brüsszel betehet a sportfinanszírozásnak

A jogszabály bevezetésekor a magyar jogalkotók és a hazai sportélet arra számított, hogy az adókedvezményeket tartalmazó rendelkezések 2-3 hónap alatt tető alá hozhatók. Azzal viszont nem számoltak, hogy a különleges elbírálás miatt ez hosszabb időt is igénybe vehet.
2011. január 5. szerda 15:20 - HírExtra
A jogszabály bevezetésekor a magyar jogalkotók és a hazai sportélet arra számított, hogy az adókedvezményeket tartalmazó rendelkezések 2-3 hónap alatt tető alá hozhatók - mondta a Digi Sport Reggeli Start című műsorában Radnai Károly adójogi szakértő. Nem számoltak viszont azzal, hogy az állami támogatások különleges elbírálása miatt ennek engedélyeztetése hosszabb időt is igénybe vehet.

Az eljárás legrövidebb ideje 2 hónap, és a jogszabálynak úgy nevezett notifikáción is át kell jutnia, ami eddig még nem történt meg. Mivel teljesen új koncepciójú és rendszerű állami támogatásról van szó, ennek vizsgálata a folyamatot lassíthatja. A szakértő szerint így legkorábban áprilisban, pesszimista esetben júliusra lehet a jogszabály végrehajtható. Nem zárható ki, hogy a notifikáció során változtatásokat kér a brüsszeli fél, ami tovább lassíthatja a hatályba léptetést.

Az uniós döntéshozók alapvető kifogása, hogy nem lehet különbséget tenni a tagállamok támogatási rendszerei között és azon belül az élsport, illetve annak egyes ágai javára, és ha most Magyarországgal kivételt tesznek vagy precedenst alkotnak, akkor más ország is bejelentheti hasonló igényeit. Ha például Németország is hasonló kedvezményes rendszer vezetne be, az komoly befolyásoló hatással lenne az európai versenyre.

Az alapvető probléma abban rejlik, hogy a sortegyesületek vállalkozási, vállalati formákban működnek, ahol gazdasági érdekek diktálnak, így vélelmezhető, hogy a támogatásból kimaradtak panasszal élnek. A csomag kevésbé vitatott területe vagy szinte problémamentes területe az utánpótlásnevelés, bár itt is tisztázásra szorul az utánpótlás definíciója és hogy az erre fordított összegből mekkora legyen az önrész. A szakértő szerint nem feltétlenül jó üzenet, ha valamit 100%-ban támogatunk, mert akkor nem mutatható ki a képzés kockázata.

A szakértő óvatosságra inti az idei évet tervező egyesületeket és klubokat, mert a források megnyílása és engedélyezése egyelőre megjósolhatatlan időt vehet igénybe, és számolni kell még olyan uniós kifogásokkal is, amelyek a személyi ráfordításokra vonatkozhatnak. Ebben a kérdésben biztosan lehet változásokra számítani.

A műsorban megszólaló szakvezetők: Németh András, a Syma MKSE kézilabda csapat vezető edzője és Wiesner Tamás, az FTC vízilabda szakosztályának elnöke elmondta, hogy nagyon számítanak a jogszabályban felkínált lehetőségekre, amelyek döntőek lehetnek abban, hogy az olimpiai felkészülés során a támogatások időben és mielőbb elérhetők legyenek.
Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását