2024. április 29. - Péter

Reményt igérnek és átverik őket

Fogyasztók ezreit verik át a fogyasztói csoportok, melyek reményt és ígéreteket igen, pénzt azonban nem nyújtanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek.
2011. január 19. szerda 13:33 - HírExtra
„Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!” „Akár bárlistásoknak is!” „Akár nyugdíjasoknak is!” Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják az elsősorban ingyenesen kapható újságok reklámjaiban a fogyasztókat a fogyasztói csoportok. Ezek a vállalkozások a fogyasztókkal szóban elhitetik, hogy a szerződés aláírását követően nagyon gyorsan pénzhez jutnak, melyet sok esetben nem nagy összegű ingatlanvásárlásra, hanem például egy egyszerű lakásfelújításra szeretnének felhasználni. A rendkívül profi marketingeszközöket használó vállalkozások kihasználva a fogyasztók tudatlanságát, ráveszik a szerződések aláírására őket.

A már egyébként is anyagi gonddal küszködő fogyasztók ezt követően még nagyobb bajba kerülnek, fizetik a részleteket, abban a hitben, hogy hitelszerződést kötöttek. Pénzt nem kapnak, ellenkezőleg, veszítenek, akár több százezres összegeket is. Ezen fogyasztói csoportok ugyanis nem hitelt nyújtanak, ellenkezőleg, pénzt szednek a csoport tagjaitól.

Ha pedig egy sorsolást követően valakinek hatalmas szerencséje van, hozzájut az általa kiválasztott termékhez. De az is előfordul, hogy a teljes szerződési időtartam alatt nem lát sem árut, sem pénzt. A szerződések időtartama minimum öt év, de nem ritka, hogy tizenöt évig szólnak. Ha lejár a szerződés – és a fogyasztói csoportot üzemeltető vállalkozás nem szűnt meg – akkor talán van rá esély, hogy visszakapja a pénzét a fogyasztó.

Mindezek miatt minden egyes fogyasztó figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy semmiképpen se írjon alá fogyasztói csoportba történő belépésről szóló szerződést, bármilyen csábítónak is tűnik az ajánlat. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint felháborító, hogy semmiféle jogi szabályozás nem vonatkozik ezen csoportokra, azokat akár megfelelő tőke nélkül is lehet üzemeltetni.

Ezen vállalkozásokra ugyanis nem vonatkozik a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény. Ezért javasoljuk, hogy a jogalkotó tiltsa be ezen csoportszervezői tevékenységet, vagy teljes körűen, szigorúan szabályozza azokat, mivel az jelenlegi formájában tisztességtelen, és idősek és anyagilag nehéz helyzetben lévő fogyasztók ezreit károsítja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását