2024. május 16. - Mózes, Botond

A milliárdosok koldusbotra jutnak?

Ha jövőre elmaradna az NBA szezon, nagyjából háromszáz fővel több munkanélküli segélyezését kellene megoldania az Egyesült Államok illetékeseinek. Persze jogos a kérdés: tessék?!
2010. december 12. vasárnap 13:19 - Győry S. József
Az alaphelyzet

Szeretjük!
Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig mint állandó fizetési eszköz használatos, amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni illetve adósságokat törleszteni. A pénz szükségszerűen csereeszköz, vagyis a dolog árának megfelelő mennyiségű pénzt egy adott piacon a dologra el lehet cserélni. A pénz attól fizetési eszköz, hogy a pénz mint csereeszköz használata jogilag érvényes tranzakciót hoz létre.
Ha a Földgolyó negyven százalékát levágnánk egy képzeletbeli, gigantikus késsel, nem tudnánk körbehajókázni a bolygónkat. Ha negyven százalékkal kevesebb oxigént tartalmazna a légkör, akkor valószínűleg meghalnánk. Ha negyven százalékkal kevesebb fizetést kapnának jövőre az NBA játékosok, akkor a 2011-12-es szezon elmaradna. Jelenlegi állás szerint erre kilencvenkilenc százalék esély van. Legalábbis az utolsó megállapításra.

Kísért a múlt

Emlékszem, 1998-ban - nem túlzok - sokkot kaptam, mikor megtudtam, hogy elmarad az 1998-99-es NBA szezon. Végül nem maradt el, csak a rendszerint nyolcvankét meccsből álló szezon ötven meccsre redukálódott. Bérviták…

Több mint tíz év telt el azóta. Amikor ismét meghallottam az előzőhöz vészesen hasonlító hírt, kis híján görcsberándultam, a hajamat téptem és a szobámban rohangáltam körbe-körbe. Hogyan maradhat el? Az NBA a kedvenc időtöltésem első osztályos korom óta. Ráadásul nem ismétlődhet meg mindez, hiszen a nagy bölcsesség szerint „nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni.”

Vettem egy nagy levegőt, ittam egy korty vizet, majd ismét szippantottam egyet az éltető oxigénből. Az egekbe szökő vérnyomásom normalizálódott és az ürítési ingerem is - a legkulturáltabb módon - elmúlt. Talán éppen ezért eszembe jutott egy alapjáraton tőlem nagyon távol álló gondolat.

Némi statisztika

Hazánkban jelen pillanatban az öregségi nyugdíj legkisebb összege 28.500 forint, míg a minimálbér 73.500 forint. Ne panaszkodjunk, a számláinkat többnyire kifizetjük, ha mást nem is, de felvágottat és zsömlét a többség mindig tud enni. Rendben, legyünk objektívek, hiszen nem csak nyugdíjasokból és betanított munkásokból áll a felnőtt lakosság.

Az Educatio Nonprofit Kft. megbízásából, 2009-ben készített, hétezer választ összegező közvélemény kutatásából kiderül, hogy - kis túlzással ugyan - szegényebbek vagyunk a templom egerénél. Mi több, az elvárásaink is - legalábbis az oly nagyra tartott „nyugathoz” képest - legfeljebb csak mosolygásra okot adóak. Legrosszabb esetben szánalmasak.

Hazai felsőoktatásban tanuló férfiakat és nőket kérdeztek meg arról, hogy mekkora összeget tartanak reális kezdő fizetésnek. A férfiak a megfelelő átlagkeresetnek mintegy 201 ezer forintot, a nők 176 ezer forintot mondtak. Hollandiában egy raktáros 1300 eurót, vagyis több mint 350 ezer forintot keres…

Jó, igaz. Száz-százötvenezer forint is elegendő egy fő számára, vagyis ahogyan mondani szokás, ki lehet jönni belőle. Cserébe izzadunk, elfáradunk, elviseljük a szagokat, a zajt, rosszabb esetben az undok kollégák piszkálódását. Mivel ezt dobta a gép.

A probléma


Vannak azonban szerencsés emberek, amolyan sors kegyeltjei. Nem Paris Hilton kisasszonyra és hozzá hasonló örökösfélékre gondolok, hanem olyanokra, akik tettek is valamit az ismertségért, ám a sikereiket annak köszönhetik, hogy jó időben voltak jó helyen. Mondjuk az USA valamelyik egyetemi kosárlabdacsapatból tehetségükkel kitűnve a nagyok között, az NBA-ben kaphattak játék illetve meggazdagodási lehetőséget.

Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers sztárja a tavalyi év során 23,034,375 dollárt keresett. Igaz, tehetséges srác, a jelenlegi NBA egyik emblematikus arca, de „csupán” kosárlabdázik. Ezt mi is megtehetjük - talán meg is tesszük - teljesen ingyen, csak úgy szórakozásból vagy kondíciónk karbantartásának érdekében. A televízióból pedig Kobe játékát figyeljük, vagyis ő szórakoztat minket. Elárulom, a leggyatrábban fizetett kollégáinak sincsenek megélhetési panaszai.

Valószínű, ha a játékosok negyven százalékkal kevesebb fizetést kapnak, akkor negyven százalékkal kevesebbet fognak enni, így negyven százalékkal éhesebbek lesznek. Esetleg a hatalmas anyagi problémáik miatt negyven százalékkal kevesebbet fognak aludni, így negyven százalékkal rosszabb lesz a dobószázalékuk. Valószínű, ugye? Hát hogyne.

Én egészen biztosan, száz százalékban lennék csalódott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását