2024. április 23. - Béla

Obama jutalmat oszt

Az amerikai diplomaták kiemelkedő teljesítményét egy újonnan alapított, Richard C. Holbrooke-ról elnevezett díjjal fogják jutalmazni - jelentette be Barack Obama amerikai elnök a magas rangú külügyi vezető búcsúztatásán.
2011. január 15. szombat 10:29 - HírExtra
Holbrooke, aki utoljára az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjának tisztét töltötte be, 2010. december 14-én hunyt el, artériaszakadás következtében. Az ő nevéhez kötődik a boszniai háborút lezáró, 1995-ös daytoni békeszerződés tető alá hozása. Özvegye Kati Marton magyar származású író-újságíró. A szertartáson Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar kormányt Bába Iván, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára képviselte.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormányfő és Martonyi János külügyminiszter részvétlevelét már korábban eljuttatta az amerikai partnerekhez és a diplomata özvegyéhez. Bába Iván emlékeztetett rá, hogy Richard Holbrooke-ot nemcsak családi kötelékeken keresztül került kapcsolatba Magyarországgal, hanem azáltal is, hogy a 90-es években a balkáni konfliktust Budapesten keresztül próbálta megoldani.

"Az amerikai-magyar kapcsolatok akkor igen szorosak voltak, s Holbrooke-nak, amikor a boszniai háború befejezésén dolgozott, egyfajta közvetlen kapcsolata jött létre Budapesttel, ami el is hangzott az emlékülésen" - mondta Bába Iván.

A washingtoni Kennedy központban megrendezett búcsúszertartáson, amelyen a magas rangú amerikai és külföldi személyiségek között megjelent Hillary Clinton külügyminiszter, valamint Bill Clinton volt elnök is, Barack Obama hosszasan méltatta az elhunyt érdemeit.

Richard Holbrooke csaknem fél évszázados diplomáciai karrierje a háborúban álló Vietnámmal kezdődött. Részese volt a konfliktust lezáró párizsi béketárgyalásoknak, az Egyesült Államok kínai nyitásának, volt több demokrata elnök és elnökjelölt külpolitikai tanácsadója, valamint nagykövet az újraegyesült Németországban és az ENSZ-ben is. Többször is felmerült, hogy őt nevezik ki az amerikai diplomácia vezetőjének.

Legnagyobb teljesítményeként a nemzetközi kapcsolatok terén világszerte a daytoni szerződés kierőszakolását tekintik, ami miatt barátai és ellenfelei Bulldózernek keresztelték el. Obama elnök az akkori siker megismétlését várta tőle, amikor megbízta az afgán-pakisztáni problémakör kezelésével.

Holbrooke számos vezető pozíciót töltött be az üzleti életben és a civil szférában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását