2024. április 28. - Valéria

Forint árfolyam: ellentétes érdekek mozgatják

Meg van kötve a magyar politikai döntéshozók keze, amikor a forint megfelelő árfolyamáról van szó, mivel ellentétes a háztartások, illetve a gazdasági növekedést tápláló exportőrök érdeke.
2011. január 13. csütörtök 09:31 - HírExtra
A kormányfő szerint a jegybank függetlensége is ehhez kapcsolódó érzékeny kérdés, az euró bevezetése pedig nem reális cél Magyarország számára ebben az évtizedben - írta a hírügynökség.

"A magyar valuta értéke a legbonyolultabb dolog" jelentette ki Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúban, de kitért a kérdés elől, hogy szerinte milyen forintárfolyamot tartana megfelelőnek.

Egymillió magyar háztartásnak devizában van az adóssága. Úgyhogy minden bizonnyal lehet arról álmodozni, milyen pénzügypolitika lenne jó az exportnak, de az ellentétes az eladósodott háztartások érdekeivel" - idézte a Dow Jones Orbán Viktort, aki nem volt hajlandó kívánatos árfolyamot megjelölni a forint számára.

"Aki erre a területre lép, annak politikailag, gazdaságilag és társadalmilag nagyon óvatosnak kell lennie, különben sok nehézséget okozhat" - idézte szavait a hírügynökség. A hírügynökség szerint a miniszterelnök megjegyzései enyhíthetik a befektetők aggodalmát, hogy a magyar pénzügypolitika szélsőségesen enyhévé válik márciusban, amikor a kétharmados Fidesz-többségű parlament megválasztja a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának többségét.

A kis és nyitott magyar gazdaságot az export vezérli, és a kivitel főleg Németországba irányul. Erről Orbán Viktor a Dow Jones szerint azt mondta: "A történelem hosszú távon azt mutatja, hogy Magyarország gazdasági növekedésének üteme kétszer akkora, mint Németországé. Boldogok vagyunk, hogy Németország képes volt megtartani versenyképességét".

Az eurozóna adósságválsága miatt most vannak előnyei annak, hogy Magyarország nem tagja a valutauniónak, de azt, hogy be akar lépni, azt nem lehet megkérdőjelezni, mondta a miniszterelnök. Magyarország már számos, maga megjelölte céldátumot elmulasztott az euró bevezetésére, ami Orbán szerint "ez időzítés és körülmények kérdése. Magyarország nincs olyan állapotban, hogy csatlakozhasson" - idézte véleményét a hírügynökség.

A gazdasági növekedést újraindítani akaró magyar kormány többször bírálta a központi bankot a kamatemelések miatt. "A központi bankot úgy kell felfogni, mint a magyar államiság független testületét. Ám a függetlenség nem jelenti azt, hogy a jegybank nem része a rendszernek.

Ez nagyon bonyolult és kiegyensúlyozott viszony, de tiszteletben kell tartanunk, mert a pénzügypolitikáról nyilatkozó politikusok hosszabb távon rosszat tesznek az országnak. Mind európai, mind országos szinten a legbonyolultabb feladat a központi bank kezelése" - idézte erről a miniszterelnök szavait a Dow Jones hírügynökség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását