2024. május 19. - Ivó, Milán

Daley lesz az új főnök?

William Daley lehet a Fehér Ház új kabinetfőnöke - jelentette a The Wall Street Journal és a USA Today.
2011. január 5. szerda 07:28 - HírExtra
Az amerikai napilapok "a kiválasztási folyamatban járatos személyekre" hivatkozva azt állították: Barack Obama elnök fontolóra vette, hogy Daleyt vezető posztra nevezze ki a Fehér Házban, ami a kabinetfőnöki poszt is lehet. William Daley, aki a Clinton-kormányzat kereskedelmi minisztere volt, jelenleg vezető beosztást tölt be a J.P. Morgan Chase pénzügyi szolgáltató cégnél.

A lapok által kabinetfőnök-jelöltként emlegetett üzletember egyébként a leköszönő chicagói polgármester, Richard M. Daley fivére.

Obama első kabinetfőnöke, Rahm Emanuel tavaly azért mondott le, mert harcba kívánt szállni Chicago polgármesterségéért. Helyébe - a jelek szerint ideiglenesen - Pete Rouse lépett, aki nemrégiben elemzést készített az elnöki stáb működéséről. Ennek nyomán bennfentesek szerint személycserék várhatók.

A USA Today úgy értesült hogy a Fehér Ház az üzleti életben jártas személyt keres a kabinetfőnöki állásra. A The Wall Street Journal úgy tudja, a váltás egyedül attól függ, hogy Rouse, akit kinevezése óta a média egyöntetűen átmeneti kabinetfőnökként kezel, meg kívánja-e tartani pozícióját.

Daley csatlakozása a Fehér Ház csapatához arra utalna, hogy Obama egyre inkább Bill Clinton veterán csapatára akar támaszkodni, miután a republikánusok előretörtek a novemberi félidős választásokon és elhódították a képviselőházi többséget. Clinton elnöksége idején, 1994-ben a demokraták a szövetségi törvényhozás mindkét háza felett elvesztették az ellenőrzést, ám a Fehér Ház akkori stábja politikai manőverezésének köszönhetően két évvel később mégis sikerült megnyerniük az elnökválasztást.

Daleyt centrista politikusként tartják számon, aki 2009 karácsonyán a The Washington Postban megjelentetett publicisztikájában a demokraták túlzott balra tolódásának veszélyeire figyelmeztetett. A lehetséges kabinetfőnök 2008-ban az Obama-kampány tanácsadója volt, ám a győzelem utáni pozícióosztáskor nem jutott számára fontos megbízatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását