2024. április 29. - Péter

Csúcson az INA

A horvát INA olaj és gáztársaság részvénye hároméves csúcsot döntött pénteken a zágrábi értéktőzsdén, 3.102.02 kunás (117.078 forint) áron.
2010. december 24. péntek 14:23 - HírExtra
A karácsony miatt rövidített kereskedést 3.067,04 kunán végezte, ez 5,23 százalékkal magasabb a csütörtöki zárónál, és ezzel a nap legtöbbet dráguló részvénye volt. A zágrábi tőzsde CROBEX mutatója 0,56 százalékkal 2.077,94 pontig haladt fölfelé pénteken.Elképzelhető, hogy egy amerikai befektető is beszállt a versenybe, azaz nem biztos, hogy még mindig csak a horvát nyugdíjalapok vásárlásai hajtják fel az INA árát - idézett egy meg nem nevezett zágrábi részvényelemzőt a Reuters hírügynökség.

Az elemző szerint az INA részvények kereskedelmének felújítása óta a közkézi hányadnak majdnem a 40 százaléka gazdát cserélt.

Az INA 47,2 százaléka a MOL olaj- és gázipari vállalaté, 44,8 százaléka a horvát államé.

A MOL december 2-án szándéknyilatkozatot tett az INA közkézi hányadának megvételére részvényenként 2.800 kunáért. Ez azonos a 2008. őszi nyilvános ajánlatban kínálttal, és 60 százalékos felárat tartalmazott az INA előző záróárához képest. Ez után az INA kereskedelmét felfüggesztették a zágrábi tőzsdén, majd az ajánlat hivatalossá válása és a kereskedelem felújításakor, december 14-én az INA már 2.830 kunán kezdett. Az INA harmadik legnagyobb tulajdonosa immár az egyik horvát nyugdíjalap.

A horvát kormány azt mondta, hogy védeni akarja helyzetét az INÁ-ban, és támogatásáról biztosította a helyi befektetőket, akik INA-részvényt akarnak vásárolni a tőzsdén - emlékeztetett a Reuters hírügynökség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását