2024. május 18. - Erik, Alexandra

Közszolgálati érdekegyeztetést akar a szakszervezet

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) azonnali, sürgős összehívását kezdeményezi az érdekegyeztető testület munkavállalói oldala - jelentette be Fehér József ügyvivő vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. december 13. hétfő 08:02 - HírExtra
Fehér József szerint az OKÉT ülésen mielőbb napirendre kell venni a jövő évi közszolgálati bérfejlesztési kérdéseket, valamint a törvénykezési gyakorlat megváltoztatásának ügyét. Az ügyvezető az előbbivel kapcsolatban arra mutatott rá: nem tudnak semmit a kormány által vállalt 21,7 milliárd forintos kompenzációs keret elosztásának módjáról, arról, hogy kiket érint, milyen módon történik annak kifizetése, és milyen részletszabályokat tervez a kormány.

Emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György miniszter politikai ígéretet tett arra, hogy 2011-ben a közszolgálatban dolgozók keresete a személyi jövedelemadó-változás miatt nem lehet kevesebb, mint az idei.

Jelezte: attól tartanak, hogy az említett, közel 22 milliárd forintos forrás nem lesz elegendő a célra. Leszögezte: minimálisan ahhoz ragaszkodnak, hogy a mintegy 680 ezer munkavállalót érintő közszféra egészében a reálkeresetek szinten maradjanak.

Arról is beszélt: nem szeretnék, ha a munkateljesítmény után járó díjazást és gyerekek után járó adókedvezményeket összekevernék, mert az "végletes problémákat" okozhat.

Fehér József arról is beszélt: kifogásolják azt a törvényhozási gyakorlatot, amely szerint kormány-előterjesztések helyett egyéni és bizottsági módosító indítványokat terjesztenek be, és így megkerülik az intézményes érdekegyeztető fórumokat.

Emlékeztetett arra, hogy november 11-én Lázár János Fidesz-frakcióvezető is arról beszélt: hogy az egyéni képviselői módosító indítványokkal történő törvénymódosítás sok problémát vet fel.

Fehér József arra mutatott rá, hogy ennek ellenére az elmúlt időszakban két olyan, a közszférát érintő egyéni képviselői törvénymódosítási indítvány is érkezett, amiben nem történt egyeztetés. Elmondta: az egyik a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt érinti, míg a másik egy törvénycsomagon belül a sztrájktörvényt. Elmondta, levelet írtak Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes képviselőknek, és egyeztetést kértek, ám a honatyák nem mentek el a köztisztviselői érdekegyeztető tanácsülésre.

Az ügyvezető azt hangoztatta: ilyen súlyú törvényeket nem bizottsági indítvánnyal és nem is önálló képviselői módosító indítvánnyal, hanem kormány-előterjesztésként, a megfelelő érdekegyeztető fórumokon történő konzultáció után lehetne módosítani, már ha szükséges.

Bárdos Judit, az OKÉT munkavállalói oldalának a tagja egy újságírói kérdésre válaszolva azt közölte: tudomása szerint "közigazgatási egyeztetésen kétszer már átment" a jogszabálytervezet, így szerinte "hiú ábránd arról beszélgetni, hogy azt senki nem ismeri".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását