2024. május 17. - Paszkál

Megszólalt a halálra ítélt

A megkövezés általi halálra ítélt iráni nővel készült interjút mutatott be péntek este az iráni állami Press TV, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy Teherán ezáltal elhárítsa az ügy miatti nyugati bírálatokat.
2010. december 11. szombat 10:27 - HírExtra
Az iráni igazságszolgáltatás engedélyével a börtönből otthonához elvitt 43 éves Szakine Mohammadi Astiani elbeszélte a filmen, hogyan segített egy férfinak, akivel viszonya volt, megölni a férjét. Az interjú már a negyedik filmfelvétel volt az asszonyról, amelyet iráni televízióban bemutattak. Az események eljátszásában egy színész is részt vett, aki a férjet alakította.

Astiani elmondta, hogy beadott a férjének egy injekciót, amelytől az elvesztette az eszméletét. Ezután Taheri villamos árammal megölte a férjet. Vezetékeket erősített a lábára és a derekára, majd áramot vezetett azokba. A férj az első áramütésektől nem halt meg, csak a hetediktől, amit abból állapítottak meg, hogy már nem mozgott - mondta az asszony.

A tévé képeket mutatott be a férj holttestéről, amelyen égésnyomok voltak láthatók. A hátborzongató képekre a film levetítése előtt figyelmeztették a nézőket. A film egy hírműsor része volt, és a Press TV ebben bemutatott interjúkat is, amelyeket az asszony fiával, Szadzsad Kaderzadehhel, valamint Astiani ügyvédjével, Hutan Kiannal készítettek. A fiú és az ügyvéd is az iráni hatóságok őrizetében van. A tévé közölte, hogy a műsor számára nem volt hajlandó interjút adni az a két német újságíró, aki interjút készített a nő családtagjaival, köztük a szóban forgó fiúval, és akiket az iráni hatóságok kémkedés vádjával szintén őrizetbe vettek.

Az interjú már a negyedik olyan filmfelvétel volt az asszonyról, amelyet iráni televízióban bemutattak. November 15-én a két német újságíróval tettek adásba interjút. Külön-külön mutatták a németeket, hangjukat elnyomta a perzsa nyelvű tolmácsolás, amely szerint azt mondták: egy Németországban élő iráni nő, Mina Ahadi, a Bizottság a Megkövezés Ellen emberjogi szervezet alapítója "használta ki" őket.

Ahadi most csütörtökön közölte, hogy valószínűleg visszanyerte szabadságát az asszony, a fia és az ügyvéd is. A Press TV pénteken cáfolta ezt, mondván, az interjúból előzetesen közölt képek alapján gondolta azt a nyugati média, hogy Astiani visszanyerték a szabadságukat.

Az aktivista már a film bemutatása után nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy Astianit ezúttal is kényszerítették a gyilkosság bevallására. "Hazugság volt az egész" - jelentette ki Londonból telefonon.

Az Amnesty International (AI) elítélte a film bemutatását, mert a nemzetközi jogvédő szervezet szerint az sérti a gyanúsított nemzetközi normák szerinti bírósági tárgyaláshoz való jogát. "Ha a hatóságok arra akarják felhasználni ezt a "vallomást", hogy új bűnügyet kreáljanak egy olyan bűncselekményből, amely miatt már egyszer bíróság elé állították és elítélték Astianit, akkor mi ezt a leghatározottabban elítéljük" - jelentette ki közleményében Philip Luther, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese.

Drewery Dyke, az AI kutatója elmondta: a film olyan érzést keltett benne, mintha az iráni hatóságok meg akarnák teremteni a légkört egy új vád felhozatalára Astianival szemben.

Astianit két iráni bíróság is halálra ítélte 2006-ban a férje meggyilkolásában való bűnrészesség vádjával. Fellebbezésre az ítéletet 10 évi börtönre enyhítették, de házasságtörés miatt a megkövezés általi halálbüntetést egy másik fellebbviteli bíróság továbbra is fenntartotta. Az eset, amelyre emberi jogi szervezetek hívták fel a nemzetközi figyelmet, Nyugaton heves érzelmeket keltett, számos ország követelte, hogy a "barbár" ítéletet ne hajtsák végre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását