2024. április 29. - Péter

Összefogást sürgetnek Erdélyben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az alakuló Erdélyi Magyar Néppárt összefogásának fontosságára hívta fel a figyelmet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ városi elnöke.
2010. december 10. péntek 13:02 - HírExtra
Az erdélyi Krónika a politikus sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatója alapján idézi Antal Árpádot, aki szerint a romániai lakosság 6,5 százalékát kitevő magyarság szavazatait nehéz úgy elosztani három alakulat között, hogy valamelyik megszerezze a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Az új párt alapítása lehetőség, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában - fogalmazott Antal Árpád. Szerinte a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szorgalmazott Erdélyi Magyar Néppárt bejegyeztetése azért lehetőség, mert a politikai verseny előreviheti a romániai magyarság ügyét.

A politikai vezetők hozzáértésén múlik, hogy ezt a lehetőséget mire használják: egymást erősítik, vagy egymás ellen harcolva gyengítik az alakulataikat - tette hozzá. Mindegyik táborban a felelős politikusok tudják, mennyire fontos a bukaresti parlamenti jelenlét, tehát egyértelműen szükség van az összefogásra, hiszen másként nem érhető el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék - vallja Antal Árpád.

Ugyancsak a Krónika erről szóló pénteki vezércikkében úgy véli: a pragmatizmusnak és a héjamentalitásnak is megvannak a képviselői az RMDSZ-ben, az előbbi kategóriába tartozik Antal Árpád.

A szerző szerint a sepsiszentgyörgyi polgármestert az együttműködésre szólító megnyilatkozásra részben a magyar parlamenti képviselet miatti aggodalma készteti, részben annak a felismerése, hogy a budapesti kormányváltás óta az EMNT került nyeregbe, így "nem árt jóban lenni vele".

Az sem mellékes azonban, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt milyen körülmények között képzeli el az RMDSZ-szel való együttműködést, ami elengedhetetlennek tűnik a magyar parlamenti képviselet megőrzése érdekében - teszi hozzá a szerző. Szerinte rossz vért szülne, ha a majdani új párt erőből próbálna politizálni, vagyis ha komolyabb választói felhatalmazás híján csupán azon az alapon követelne magának helyeket egy esetleges közös listán a parlamenti választások előtt, hogy ő élvezi a budapesti kormány maradéktalan támogatását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását