2024. május 25. - Orbán

Fejlemények az új polgári törvénykönyv ügyében

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítésében részt vevő kodifikációs főbizottság elfogadta azokat az elvi, koncepcionális megfontolásokat és szempontokat, amelyek figyelembevételével a munkacsoportok, az operatív szakmai bizottság és a szerkesztőbizottság a Ptk. további előkészítését a már elfogadott, de hatályba nem lépő 2009. évi törvény megoldásaihoz képest folytatják - tájékoztat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapja.
2010. december 8. szerda 11:03 - HírExtra
A tárca emlékeztet arra, hogy az előző kormány által elkészített új Ptk.-t - amely 2010. május 1-jén lépett volna életbe - az Alkotmánybíróság a jogbiztonság sérelme miatt alkotmányellenesnek minősítette, ezért az nem lépett hatályba. Számos olyan kérdés van azonban, amelyben sürgető változásokra van szükség - teszik hozzá.

Az új Ptk. előkészítésére Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 2010. június 15-i hatállyal Székely Lászlót a törvény kidolgozását irányító miniszteri biztosnak nevezte ki; az ő vezetésével elkezdődött az új Ptk. kodifikációs előkészítése, a miniszter által felkért két szakmai bizottság a kormányalakulást követően, 2010. július 15-én kezdte meg munkáját.

A honlapon olvasható tájékoztató szerint a kodifikációs főbizottság 2010. december 2-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban tartott ülésén úgy határozott, hogy a gazdasági társaságokra vonatkozó, jelenleg külön törvényben szabályozott anyagi jogi szabályok a Ptk.-ban nyerjenek elhelyezést; Sárközy Tamás professzor vezetésével külön munkabizottság dolgozzon a társasági jog beépítésén.

A főbizottság egyetértett azzal, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló külön törvényben foglaltakon nem szükséges változtatni.

A testület szerint a nagykorú személyek cselekvőképességét érintő gondnokság szabályait úgy kell kialakítani, hogy az elfogadott, de hatályba nem lépett törvény minden olyan újítását (pl. előzetes nyilatkozat, támogatott döntéshozatal, cselekvőképesség korlátozása kizárólag ügycsoportok tekintetében, jogvédő szervezetek hivatásos gondnoki státusza stb.), amelyek valóban az érintettek érdekeit szolgálják, a készülő kódexbe át kell ültetni.

Mindazonáltal szükségesnek látszik a kétfokú gondnokság intézményének fenntartása, azzal a megszorítással, hogy nagykorú személyek csak más védelmi eszközök lehetőségeinek kimerültével, végső esetben helyezhetők cselekvőképességüket teljesen korlátozó gondnokság alá - áll az anyagban.

A Ptk. nem kíván túlmenni a fogyasztókra vonatkozó uniós eredetű magánjogi védelem határain. Az uniós szabályok közül is csak a hosszabb távon stabil és maradandó rendelkezéseket (így mindenekelőtt a tisztességtelen szerződéses kikötésekre, valamint a fogyasztói adásvételre vonatkozó teljesítési, kellékszavatossági és jótállási szabályok) kerülnek a készülő kódexbe, a többi rendelkezés a – megújítandó – fogyasztóvédelmi törvényben nyer elhelyezést.

A főbizottság felkérte elnökét, hogy tegyen előterjesztést a kormánynak a bírósági felügyelet alatt vezetett telekkönyvekre vonatkozóan és kérje a kormány állásfoglalását az ügyben, tekintettel a döntés költségvetési, szervezeti és személyi konzekvenciáira is - döntött a főbizottság.
Az előkészítés további menetében a kodifikációs operatív bizottság végzi a törvényszöveg előkészítését, a szerkesztőbizottság dönt az egyes könyvek elfogadásáról és a főbizottság elé terjesztéséről.

Az előkészítés további folyamatában a már elfogadott törvényszöveg-javaslatokat a társadalmi vita eredményessége érdekében folyamatosan közzé teszik a minisztérium honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását