2024. április 29. - Péter

LMP: a kormány a túlterjeszkedik a hatókörén

Az LMP szerint a kormánytöbbség túlterjeszkedik a választóktól kapott felhatalmazásán azzal, hogy kizárólag két egymást követő Országgyűlés számára tenné lehetővé az egyszeri kétharmados többséggel elfogadni tervezett új alkotmány későbbi módosítását.
2010. december 2. csütörtök 17:34 - HírExtra
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján "hajmeresztőnek", valamint a "cinizmus csimborasszójának" nevezte ezt az elképzelést, és azt kérdezte, mért kell nagyobb legitimáció az új alkotmány későbbi megváltoztatásához, mint annak elfogadásához.

Az ellenzéki képviselő elismerte, hogy bár a Fidesz-KDNP elhallgatta alkotmányozási szándékát a választásokon, azon mégis megszerezte az erre feljogosító többséget, szerinte azonban ezzel "visszaélve" most "pillanatnyi akaratát kívánja bebetonozni".

Az LMP-s politikus szerint az új alaptörvény megalkotásakor a lehető legnagyobb konszenzusra kellene törekedni, mivel csak így lehet a társadalom döntő többsége által generációkon át elfogadható alkotmányt létrehozni.

Ezzel szemben a jelenlegi tervek alapján a magyar emberek akarata hiába változik meg négy vagy nyolc év múlva, az alakuló új kormányok még kétharmados többség esetén sem tudnák megvalósítani például az általuk elképzelt kormányzati vagy önkormányzati rendszer létrehozását - mondta Schiffer András.

Kiemelte: az LMP azt követeli, hogy az új alaptörvény életbe lépése a következő ciklus parlamenti többségének akaratától is függjön.

Schiffer András kérdésre válaszolva ugyanakkor megjegyezte, hogy azt is elfogadható megoldásnak tartanák, ha az új alkotmányt négyötödös többséggel fogadnák el, és azt ilyen arányban is lehetne megváltoztatni.

Az ellenzéki képviselő szerint az alkotmánykoncepció általa kifogásolt rendelkezése is megerősíti: pártja helyesen tette, hogy kivonult az alkotmányozási folyamatból.
A parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának összegző munkacsoportja csütörtökön tette közzé az új alaptörvény koncepciójának szövegét a testület honlapján, az eseti bizottság december 10-15. között vitatja meg a dokumentumot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását