2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Együtt fog működni a magyar és a szlovák hadsereg?

A magyar és a szlovák hadsereg együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt kedden Pozsonyban Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.
2010. december 1. szerda 08:04 - HírExtra
Simicskót, aki munkalátogatást tett Szlovákiában, fogadta Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter és Ondrejcsák Róbert, a tárca államtitkára. A magyar fél kifejezte érdeklődését az Mi 17-es típusú helikopterek pilótáinak kiképzésében való magyar-szlovák együttműködés iránt - közölte Ivan Rudolf, a szlovák minisztérium szóvivője.

Az elképzelés szerint a magyar pilóták a szlovák légierő eperjesi speciális kiképző központjában gyakorlatozhatnának, míg a szlovák pilóták a magyar légierő szolnoki bázisát használhatnák.


Galko és Simicskó hangsúlyozta, hogy Pozsony és Budapest érdekelt a jószomszédi kapcsolatok fejlesztésében.

Simicskó megerősítette, hogy Budapestet a magyar és a szlovák tűzszerészek együttműködése is érdekli. Magyarország a tervek szerint már a jövő évben összekötő tisztet küld a NATO speciális tűzszerészeti központjába, amely Trencsénben van. "A muníció ártalmatlanná tétele közben szerzett tapasztalatok mindkét hadsereg számára nagyon hasznosak, tekintettel az olyan külföldi missziókra, mint amilyen például Afganisztán" - állapította meg Simicskó.

Ondrejcsák Róberttel abban is megállapodtak, hogy a két hadsereg kicseréli a természeti és ipari katasztrófák elhárításában szerzett tapasztalatait. "Az ajkai vörösiszap-katasztrófa is megmutatta, hogy a hadsereg szerepe pótolhatatlan" - jegyezte meg a magyar államtitkár.

Együttműködési megállapodás született a katonai szakmai képzések terén. A két ország katonai akadémiája érdekelt a diákcserékben - fejtette ki a szlovák szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását