2024. május 3. - Tímea, Irma
Ma ünnepeljük Advent első vasárnapját, egy hét múlva éjjel pedig a Mikulás is megérkezik. Az ismert énekesnővel, Szandival beszélgettünk az ünnepvárási szokásaikról.
2010. november 28. vasárnap 13:54 - Kancsár Edina
Hétvégén lesz advent első vasárnapja. Ti hogyan készültök rá?

Mikulás
A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik.A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett,már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.
Egyházi iskolába és óvodába járnak a gyerekek, úgyhogy mi nagyon szeretjük ünnepelni az Adventet. Mindkét intézmény egy helyi plébánia által van fenntartva, ennek köszönhetően az egész olyan, mint egy nagy család. Közel van egymáshoz a két épület, úgyhogy megbeszéltem a gyerekekkel, hogy ebéd után sétáljanak át az iskolából Csabushoz az oviba , én az edzésemről rohanok oda és ott elkészítjük együtt az adventi koszorúnkat.

Ez egy nagyon jó kis közös program: közben karácsonyi zenéket hallgatunk, énekelgetünk és beszélgetünk. A koszorún kívül, karácsonyi díszeket is készítünk minden évben. Azt szeretném, ha pár éven belül már csak a saját díszeink lennének a fán. Az ünnepvárás időszakában egyébként sokat énekelünk, rengeteg szép dalt megtanulnak ilyenkor a gyerekek, amiket karácsonykor – mikor összejön a család – elő is szokták adni.

Vannak még egyéb szokásaitok is ebben az időszakban?

Decemberben szoktam csinálni egy jóság táblázatot, amiben gyűjtik a gyerekek a pontokat, hogy a Jézuska lássa jól viselkedtek-e. A pirospont a legjobb, ezenkívül kaphatnak még zöldet és sárgát is… Feketét nem, mert az túl durva lenne. (nevet)

Még mindegyik gyerek hisz a Jézuskában?

Blanka – a legidősebb – már nem. Nemrég elkezdte kapizsgálni a dolgokat, egyre többször beszélt erről a testvérei előtt, ezért jobbnak láttuk beavatni Őt. Borzasztóan élvezi, hogy most már Ő is besegíthet a készülődésbe! Eleinte aggódtunk, hogy lelki problémát fog okozni ez nála, de szerencsére nem így lett. Bebizonyosodott, hogy megérett már erre.



A lakást is közösen varázsoljátok ünnepi hangulatúvá?

Persze. Azt is a gyerekekkel együtt csináljuk, szintén többnyire saját készítésű díszekkel. A sok közös családi programmal, ez egy igazán meghitt időszak számunkra.

Hamarosan itt a Mikulás is. Azt hogyan ünneplitek?

Nagyon odafigyelünk arra, hogy a Mikulás érkezése is izgalommal teli legyen. Lent, a teraszon szokott jönni: ha van hó, akkor sílécekkel szán nyomokat húzunk a teraszra és még pata nyomokat is csinálunk. (nevet) Sőt, még törött csokikat is elszórunk, mint ha a Mikulás elejtette volna a távozáskor. A gyerekek nagyon élvezik: kikészítenek tejet és kekszet a Mikulásnak, amit természetesen ő el is fogyaszt. (nevet)

Nagyon alaposak vagytok.

Igen. (nevet) Olyan is volt, hogy a Mikulás kiöntötte véletlenül a tejet. Vagy amikor Blanka autógrammot kért tőle, másnapra megkapta azt is. (nevet) Ez egy játék számunkra is, ami idén még jobb lesz, hiszen most már Blanka is segíte az előkészületekben.

Karácsony közeledtével minden előadónak megszaporodnak a fellépései. Nálad hogy van ez és miként tudod összeegyeztetni a családi teendőiddel?

Igen, ilyenkor valóban gyakoribbak a fellépések és a jótékonysági felkérések. Tegnap is volt egy fellépésem egy iskola számára, ahová fogyatékkal élő gyerekek járnak. Nagy élmény volt nekik is és nekem is. Nem könnyű összeegyeztetni a felkéréseket a családdal, sok szervezést igényel, de mindig megoldjuk.

Az iskolában és az óvodában is megszaporodnak ebben az időszakban a programok, amikről nem maradhatunk le. Bármennyire is több ilyenkor a felkérés, eddig sikeresen össze tudtuk egyeztetni a magánéletünkkel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását