2024. május 16. - Mózes, Botond

Obamát megpuhították a pulykák

Barack Obama amerikai elnök szerdán a Fehér Házban megkegyelmezezett a hálaadásnapi Nemzeti Pulykának és dublőrjének.
2010. november 24. szerda 19:16 - HírExtra
Az elnök a 63. Nemzeti Hálaadásnapi Pulyakaajándékozás alkalmából egy Apple (Alma) és egy Cider (Almabor) nevű pulykának kegyelmezett meg. Obama - utalva pártjának a félidős választásokon elszenvedett vereségére - azt mondta: "nagyon jó érzés, hogy az idei november folyamán legalább egy" mészárlást meg tudott akadályozni. (A demokraták 63 képviselői és 6 szenátori helyet buktak el a november 2-i megmérettetésen).

A két, 21 hetes és mintegy 20 és fél kilós jószág a Fehér Ház közelében található, elegáns W. Hotelben várta az elnöki ítélet napját.

"Ez jó reklám volt. Ezután mindenki a W-ben akar majd megszállni" - tréfálkozott az elnök, aki két lánya, Sasha és Malia társaságában jelent meg a ceremónián.

Apple és Cider (nevüket 200 kaliforniai iskolás által beadott javaslat közül választották ki) élete hátralévő napjait George Washington elnök észak-virginiai Mount Vernon uradalmában fogja leeélni. A pulykákat a látogatók a birtok karácsonyi programja keretében január 6-ig meg is tekinthetik. Elődeiket korábban, öt éven át Disneyland fogadta be. Obama tavaly egy Courage (Bátorság) nevű szárnyast mentett meg a késtől. Saját bevallása szerint a pulyka élete csak kevésen múlott; a lányai beszélték le róla, hogy pecsenyét süttessen belőle.

Az elnök rövid beszédében emlékeztetett rá, hogy az első fehér házi pulykaünnepségeket Harry Truman elnök idején, 1947-ben rendezték. A legszebb szárnyasokat több mint fél évszázada a Nemzeti Pulykaszövetség szállítja.

"Azt mondták nekem, hogy Eisenhower és Johnson elnök meg is ette a pulykákat. Nem lehet őket hibáztatni ezért, mert ezek szép madarak. Kennedy Elnök egy olyan pulykát kapott, amelynek a nyakába azt a feliratot kötötték: jó étvágyat, elnök úr! De ő megkegyelmezett" - mondta Obama, aki felidézte, hogy az első elnök, aki hivatalos kegyelmet adott a hálaadásnapi pulykának, az idősebb Bush volt 20 évvel ezelőtt.

Az Egyesült Államokban a hálaadás alkalmából idén 47 millió pulykát vágtak le.
A hálaadás a legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik meg.

Az ünnep hagyományosan alkalmat ad jótékonykodásra is. Az Obama család két pulykát adományozott a szegények asztalára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását