2024. április 29. - Péter
A Belügyminisztérium tervei szerint tavasztól stadionokba kihelyezett ügyészek és bírók gondoskodnának arról, hogy a rendbontók a pályáról egyből börtönbe kerüljenek. A fölvetés realitásáról kérdeztük Vidákovics Béla büntetőjogászt.
2010. november 19. péntek 06:30 - Tóbiás Gábor
"A Belügyminisztérium tervei szerint a stadionokban kihelyezett bírók és ügyészek folytatnának le gyorsított eljárásokat a rendbontókkal szemben, akiket a mérkőzésről egyenesen a börtönbe vihetnének. E mellett bevezetnék a szurkolói igazolványokat, nyilvántartásba vennék a stadionból kitiltott rendbontókat és szigorítanák a büntetéseket is. A módosítások várhatóan jövő tavasszal lépnének életbe" - hangzott el az Magyar Televízió Híradójában.

Mennyire reális a "rögtönítélő bíróságok" létrehozása a magyar stadionokban?


A jelen
A jelenlegi Büntetőeljárási törvény lehetőséget biztosít az elkövető bíróság elé állítására, ami azt jelenti, hogy a bűncselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül megtartják a bírósági tárgyalást.

Erre akkor van lehetősége az ügyésznek, ha a bűncselekményre a törvény nyolc évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, ha az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak, a terheltet tetten érték, vagy a bűncselekmény elkövetését elismerte.

Gyakorlatban abban az esetben, ha a terhelt a cselekmény elkövetését nem ismeri el, nem mondható el az, hogy az ügy megítélése egyszerű, és ez a bíróság elé állítást lefolytatását megakadályozhatja.
Vannak olyan eljárási szabályok és jogok melyeket biztosítani kell. Ilyen esetben ezek korlátozódnának. Nem tudom, hogyan lehetne ezt úgy szabályozni, hogy ne sérüljenek a pereltekek jogai.

Milyen jogok ezek?

Alapjogok. Megfelelő védőügyvédet kell biztosítani a védekezéshez. Nem lehet felkészülni a védekezésre, ha három percen belül bevisznek valahová és el akarnak ítélni.

Hogyan lehet például védőt meghatalmazni, ha az nincs ott? Egy hétvégi futballmeccsen hogyan lehet odahívni, mennyit fognak várni, hogy odaérjen a védő? Egyáltalán mennyi időt biztosítanak arra, hogy bíróság elé állítsák a gyanusítottat?

Ez az eljárási mód túl gyorsnak tűnik ahhoz, hogy egy bíró ítélkezni tudjon. Nem világos, hogyan lehetne ezt úgy lebonyolítani, hogy a megfelelő védekezés biztosítva legyen a gyanúsítottaknak illetve az eljárást le is tudják folytatni.

Ami még érdekes kérdés lehet, hogy milyen bizonyítékok alapján akarnak döntést hozni.

Mondjuk egy videofelvétel alapján?

Lehet videofelvételt csatolni, okirati bizonyítéknak számít. Ezzel nincsen probléma, de elméletileg megkérdőjelezhető, hogy mennyiben valós vagy manipulált. Bár ilyen rövid idő alatt nehéz lenne manipulálni bármit is. A bíró nagy valószínűséggel elutasítana egy olyan indítványt, ami a felvétel eredetiségét firtatná. Arra viszont biztos nincsen lehetőség, hogy szakértő vizsgálja meg a felvétel hitelességét.

Viszont nagyon sokszor egy videofelvételen sem látszik minden. Rendbontásban általában nem egy ember szokott részt venni.

Az sem mindegy, hogy a cselekménynek a megítélése mennyire egyszerű, vagy bonyolult. Ha normális bizonyítást kell fölvenni és nem csak arról szól a dolog, hogy mindenki elismer mindent akkor a tanukat is meg kell hallgatni. Ha nincsenek jelen, akkor onnantól kezdve nem tudnak ítéletet hozni, nem tudják kellőképen felderíteni a tényállást.

További problémát jelenthet annak a tisztázása, hogy valaki kezdeményezte a balhét, vagy csak védekezett. Ha mondjuk pont azt filmezi le a kamera, hogy az illető visszaüt, de az előzmény lemarad, akkor mi történik majd? Ezek mind olyan apróságok lehetnek amik bizonyítási eljárás nélkül nem megítélhetők. Innentől kezdve viszont már helyben nem tudnának dönteni.

Elképzelhető, hogy minden egyes meccsre külön bírót és ügyészt rendeljenek ki?

Az ügyészek és a bírók elég leterheltek, ez a megoldás biztos nem aratna nagy sikert a körükben.
Az sem biztos, hogy a technikai feltételek adottak egy stadionban. Egy halom törvénnyel meg miegymással kellene a hóna alatt közlekedniük, mert bármikor dolguk akadhat. Ráadásul ha egy picit is bonyolultabb az ügy, akkor ott már nem tudnak azonnal dönteni. Márpedig az esetek nagy részben nem ismeri el mindenki, hogy ő rendbontó volt. Az ügy megítélése az sok apróságtól függ. Többek közt, hogy volt-e már korábban büntetve vagy nem. Például  priuszlistához hogyan jutnak ott hozzá egy stadionban?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását