2024. május 17. - Paszkál
A parlamenti pártok egyre inkább feláldozzák eredeti politikai kredójukat a napi események és civódások oltárán. A következetes, hosszútávon gondolkodó politizálás Magyarországon máig ismeretlen fogalom.
2010. november 16. kedd 19:09 - Hassan Szihám
A rendszerváltás óta nem különösebben jellemző, hogy a magyar pártok „nomen est omen” alapon kitartottak volna politikai gyökereik mellett. A nagy posztkommunista turmixgépből jellegüket vesztve másznak ki sorjában a különböző pártok a demokrácia színpadára.

Nincs hosszútávú építkezés, nincs komoly stratégia, csak a fel-feldobott labdák gyors leütése jellemző. A pártok nem építenek ki saját, markáns profilt, hanem leginkább a mindenkori kormány intézkedéseinek függvényében, napról napra politizálnak.

Hogy ez hogyan csapódott le a társadalmon, annak leghűbb lenyomatai az elmúlt húsz év választási eredményei, vagyis az a tendencia, hogy négyévente – leszámítva 2006-ot – váltogatjuk a kormányokat. És ugyanezért lehetséges az is, hogy kormányok olyan intézkedéseket hoznak, melyek ellen egykor ellenzékként ágáltak. Álljon itt példának a bankadó.

Fejétől bűzlik

Egyre divatosabb a kormányt kevéssé kedvelők körében kommunista jellegű pártként aposztrofálni a Fideszt. Habár ez erős csúsztatás, ráadásul nagyfokú felületességet takar, annyi biztos: a kormány kommunikációja valóban gyakran hasonlatos egy rosszemlékű diktatúráéhoz.

Persze miután az áprilisi „fülkeforradalmat” követően politikai játszóházzá alakult a Parlament, nem kell sok asszociációs kapocs, hogy az egypártrendszer gondolatához jussunk. Ettől azonban még nem kéne a kormánynak jópár lapáttal rádobnia. Érthető, hogy szeretnék bebetonozni magukat a hatalomba még néhány ciklus erejéig, de azért NENYI-ket aggatni a falra és a „kétharmados dicső forradalom” szívet melengető emlékével kezdeni minden egyes beszédet, kissé erős. És akkor még mindig csak a retorikáról beszélünk.

Sajnos azonban a kormány bizonyos intézkedései sem mutatnak mást. A legabszurdabb talán az orwelli világot elénk vetítő belügyminisztériumi javaslat, mely létrehozna egy különleges ellenőrző egységet, mely az államigazgatási szférában végezné a belső bűnelhárítást és -felderítést. Megbízhatósági vizsgálatok titkos információgyűjtéssel, lehallgatással, ahogy kell.

Kifordulva

Az áprilisi fejbekólintás után lassan eszmélő MSZP szemmel láthatóan még mindig meg van szédülve. Nem mintha az elmúlt években hű lett volna a baloldali eszmékhez és a szociális gondolkodáshoz, de talán az aktuális kérdésekben rajzolódik ki leglátványosabban az összevissza politizálás jelensége.

Az MSZP állásfoglalása a nyugdíjrendszer átalakításának ügyében nem éppen értékelhető baloldali döntésként. A magánnyugdíjpénztári befizetések befagyasztására és a felhalmozott befizetések elvonására úgy kiáltott az MSZP államosítást, mintha az valami Sátántól való dolog lenne. A magántőke védelembe vétele is csak egy újabb jele annak, hogyan porlasztja szét a napi politika és a kormánnyal való mindenkori szembenálláshoz való görcsös ragaszkodás az MSZP szocialista jellegét.

Szanyi Tibor egy minap adott interjúban nem is tagadta, hogy a pártnak újra magára kell találnia, és tisztáznia kell, hogy tulajdonképpen kikhez is akar szólni. Szanyi szerint egy november végi pártértekezleten erre sort is kerítenek.

Zöld zavar


Az LMP-től sem ártana megkérdezni,  tulajdonképpen mit is akarnak. A liberális zöldek bázisa ugyanis egyértelműen Budapest, amit mind a tavaszi, mind az őszi választási eredmények alátámasztanak. A más alternatívát kínálgató párt csupán egy polgármestert tudott állítani vidéken, ráadásul az is kilépett azóta az LMP-ből.

Persze attól még nem elvetendő, ha a vidékkel is foglalkozik egy alapvetően fővárosi támogatottságú párt, de nem biztos, hogy célravezető a jövő évi költségvetés vitáján egy ilyen pártnak a tanyasi életet ölelni a keblére, és annak védelmét tűzni zászlajára.

Kivételesen a Jobbik

Csak az illem kedvéért említeném a Jobbikot, ami talán az egyetlen párt, aki a maga által kitűzött irányvonal mentén következetesen halad. Persze hogy ez mennyire elfogadható út, és mennyire fér be a Parlamentbe, az már mindenkinek a saját lelkiismeretére tartozik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását