2024. május 18. - Erik, Alexandra
Az Országgyűlés megkezdte a jövő évi költségvetés vitáját. Orbán teljes megújulásról beszél, az MSZP alternatív büdzsét nyújtana be, az LMP toporgást orront. Adok-kapok percről percre.
2010. november 15. hétfő 16:35 - HírExtra


Aláhúzta azt is: az előző kormány 2009-ben az idei költségvetést 3 százalékos "fekete lyukkal", csalással tervezte meg.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: emiatt kellett az új kormánynak "nagyon kockázatos, brutális bankadót és válságadót bevezetnie".

A világgazdaságban lezajlott sikertörténeteket ismertetve beszélt az Amerikai Egyesült Államokban 1930-as években végrehajtott pénzügyi konszolidációról, a New Deal-ről; az angolszász modellről, amelyben szintén a foglalkoztatás volt a középpontban; Németország második világháború utáni gyors felépüléséről; és az ázsiai kis tigrisek modelljéről.

Ezek a külföldi példák azt üzenik - fűzte hozzá -, hogy az erős állam jól megfér az erős versennyel, és hogy lehet alacsony állami újraelosztással, adóteherrel működtetni a gazdaságot, lehet egyszerre gyors a növekedés és kiegyensúlyozott a költségvetés, és magas a foglalkoztatottság; a siker lehet gyors.

Szerinte lehet építkezni a XX. századi magyar történelemből is, lehet meríteni a sikeres magyar pénzügyi konszolidációból is. Itt az 1924-27 közötti időszakról, az 1930-as világválság utáni évekről és az 1946-ban kezdődött újjáépítésről szólt.
 
Orbán: modellértékú lesz az új adórendszer


A kormányfő azt mondta: a magyar modell fair adózást vezet be, példaértékű lesz a mértéke és a gyermekek számának figyelembe vétele miatt. Úgy vélekedett, hogy ebben az adórendszerben érdemes lesz nyíltan többet dolgozni, többet keresni, a rendszer leegyszerűsíti az adózást és családbarát lesz, valamint beindítja a gazdasági növekedést.

Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy jövőre sikerüljön a megújulás, tisztában kell lenni azzal: sikeresen változatni csak józan ésszel, határozottan lehet, illetve nem szabad megtorpanni.

Ez lesz a megújulás éve?


A miniszterelnök úgy fogalmazott: az előttünk álló egy évnek a megújulás évének kell lennie.
Mindazt, ami gátolja a megújulást, meg kell változtatni, rossz szokásokhoz ugyanis nem szabad ragaszkodni, mert azok visszahúznak - hangsúlyozta.

A miniszterelnök a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában kifejtette: olyan új költségvetésre van szükség, amely az eddigiektől élesen eltérő filozófiára, az együttműködés gazdaságpolitikájára épül.

2011-ben új alkotmány kell, amely az erős és sikeres Magyarország megteremtését szolgálja. Úttörő adórendszerre van szükség, át kell alakítani az egészségügyet, az oktatást - sorolta, hangsúlyozva, hogy a megújulás évében olyan országgá kell alakítani Magyarországot, ahol nem fordulhat elő, hogy a szabályok ellenkezzenek az emberek igazságérzetével, ahol soha többé nem fordulhat elő az, hogy békés emberekre uszítják a rendőrséget.

Orbán: várhatóan csökken az államadósság

A kormányfő szerint a 2011. évi költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza.

A kormány ezt a gazdaságpolitikát folytatja majd; a gazdasági növekedéssel emeli a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartja és szerkezeti reformokat indít be - emelte ki Orbán Viktor.

Közölte: ma az államadósságunk meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, minden magyar állampolgár fejenként 2 millió forintnyi terhet cipel a hátán. Hozzátette: 2010-ben 1.200 milliárd forintot meghaladó összeget kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 8 százalékos többletet mutatna.


Orbán: teljes megújulás kell


A miniszterelnök szerint teljes megújulásra van szükség egy erős, stabilan növekvő gazdaság megteremtéséhez, tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtéséhez és ahhoz, hogy minden magyarnak biztosítani tudják a hazájában való tisztes megélhetés lehetőségét.

Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában, a parlamentben.
A kormányfő úgy fogalmazott, a magyarok készek a megújulásra és a változásra, tavaszi döntésükkel Európa legstabilabb politikai többségét, kormányát hozták létre. Ez versenyelőnyt jelent, s ezt be is kell váltani, "erre egy évünk van" - mondta.

Mesterházy: igazságtalan a jövő évi költségvetési terv

Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján a felelőtlenség, a fenntarthatatlanság és az igazságtalanság költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé tervezetét.

Hozzátette: a 2011-es költségvetés várhatóan minden idők legfelelőtlenebb költségvetése lesz, mivel téves feltételezésekre, nagyotmondásra és alkotmányellenes javaslatokra épül.

A szocialista frakcióvezető-pártelnök emlékeztetett arra: az idei költségvetés készítésekor az akkori ellenzékben lévő Fidesz ezerötszáz módosító indítványt nyújtott be, de azok most hiányoznak.


 
LMP: ez a "toporgás költségvetése"

Az LMP szerint a tervezett büdzsé fenntarthatatlan és igazságtalan, a "toporgás költségvetése" - jelentette ki a párt három politikusa, Scheiring Gábor, Jávor Benedek és Kaufer Virág, közös, parlamenti sajtótájékoztatójukon.

Scheiring Gábor úgy fogalmazott, egyértelműnek tartják a kormány üzenetét: "munkahelyteremtés helyett leépítés, felelős gazdálkodás helyett újabb költségvetési lyukak, tiszta beszéd helyett újabb trükkök százai."
Hozzátette, hogy leépítik a humán szférát, az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátásokat és a környezetvédelmet, miközben az adóreform "alulról vesz el és fentre oszt". Közölte: ezzel szemben az LMP saját, korábban bemutatott javaslataiban világosan fogalmaz.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását